• Belföld
Faktor

Több rémült kutya is vonatra menekült, nem mindenkit sikerült megmenteni szilveszterkor

Eddig országosan 500 eltűnt kutyáról, macskáról és egyéb eltűnt állatról tudni.

Illusztráció: MTI-Varga György

Illusztráció: MTI-Varga György

Több kutyát is vonatról kellett leszedni idén, és volt olyan vidéki gazda, aki el sem akarta hinni, hogy Budapestről kell hazahozni az odáig menekülő állatát. Összességében viszont valamivel jobban alakult az év utolsó napja.

Meglepődtünk, mert ilyen év még nem volt, egymás után 3 kutyát is a vonatról kellett leszedni egy nap alatt

– mondta a hvg.hu-nak Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője. Ez a szervezet látta el az ügyeletet a főváros jelentős részén, mivel a rendőrségi riasztások is hozzájuk futottak be.

Szilveszter első vonatozó kutyája egy dunakeszi állat volt, szerencsére már két megálló után feltűnt, és a benne lévő chip adatai alapján a liga hamar hazajuttatta. Egy Bogi nevű puli viszont Érdről egészen a Déli pályaudvarig utazott.

A harmadik eset volt a legbonyolultabb: a sülysápi kutya a Keleti pályaudvarra érkezett vonaton, ami alig 20 perccel később már indult is vissza.

Azt mondták, fel és le rohangál, nyilván nem maradhatott a vonaton, rohantunk érte, és pár perccel a vonat visszaindulása előtt leszedtük. Volt benn chip, de telefonszámot nem adott ki, így a Pest megyei rendőrség járőrei segítettek be, kimentek a regisztrált sülysápi lakcímre

– mesélte Pataki Gábor. Szerinte összességében így is kevesebb állatot kellett menteni a fővárosban december 31. – január 1-én, két tucat állatról kellett gondoskodniuk. Két elgázolt macskát sajnos már nem sikerült megmenteni, egy nyulat szerencsésen kedden juttatnak haza.

Sokan talán nem is tudják, hogy még jogszabály is kimondja: "az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek teljes időtartama alatt” – különösen szilveszterkor, amikor engedélyezettek a pirotechnikai tevékenységek – „az állat tartójának gondoskodnia kell az állat félelmében történő elszökésének megakadályozásáról, és törekednie kell az állat megnyugtatására".

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet eddig az idei újévi buli eredményeként országosan 500 eltűnt kutyáról, macskáról és egyéb eltűnt állatról tud.

Eddig 200 kutya került haza, száz állatot találtak, amelyeknek a gazdáját még nem sikerült felkutatni és ugyancsak körülbelül százat keresnek otthon, de nem került elő. Már január elsejének hajnalán, 2-3 óra tájban hét halálra gázolt, menekülő kutyáról volt tudomásunk, ez a szám mostanra 20-ra emelkedett

– mondta a 24.hu-nak Pintér Attila, az időszakosan életre hívott, önkéntesekből álló országos hálózat szervezője.

Kommentek:

Top 0