• Belföld
Faktor

Ezt tegye, hogy a szilveszteri petárdázás ne legyen rettegés kedvencének!

Jön a szilveszter, ami a petárdadurrogtatás időszaka. Ami viszont néhány embereknek szórakozás, az az állatoknak rémálom.

A szilveszteri petárdázás közeledtével a háziállatokra is érdemes odafigyelni, hogy önfeledten telhessen az évbúcsúztatás.

A hangos zajtól elmenekülhetnek az állatok!

A hangos zajtól elmenekülhetnek az állatok!

Az első, és legfontosabb tanács az, hogy zárja be kutyáját és macskáját, mert a négylábúak félelmükben elszökhetnek otthonról. Az esti etetés, és utolsó séta időpontját pedig úgy válasszuk meg, hogy megelőzzük a durrogtatás kezdetét.

A kutyák megnyugtatására különböző készítmények kaphatók

  • Gyógyszernek nem minősülő takarmány kiegészítők: ezekben a szerekben nincs speciális nyugtató vagy görcsoldó hatóanyag, helyette növényi aromák, B-vitaminok és különböző aminosavak kombinációjaként támogatják az idegrendszer normális működését. Tabletta formájú készítmények, melyek adagolását javasolt a stresszhelyzet előtt pár nappal elkezdeni.
Zárja be a kutyát!

Zárja be a kutyát!

  • Speciális nyugtatót tartalmazó gél: ezt a gyógyszert az állat ínyére kell kenni és hagyni, hogy onnan felszívódhasson, ugyanis lenyelve hatástalanná válik. A készítményt elegendő akkor alkalmazni, mikor a kutyán elsőként jelentkeznek a szorongás tünetei és ezután szükség szerint a dózis két óra elteltével ismételhető - javasolja a Noé Állatambulancia. Az ilyen szereknek kifejezett nyugtató hatása van.
  • Szorongásgátló tabletták: receptre kiváltható gyógyszerek, melyek nagyon jól megszüntetik az állatok idegességét és szorongását. Alkalmazásuk nem bódítja el a kutyát, sokkal inkább egy relaxált idegi állapotot hoz létre. Ezeket a tablettákat elég csupán egyszer, röviddel a stresszhelyzet előtt beadni, és szükség esetén 6-12 óra múlva ismételhető a kezelés.

Hogy segíthetünk macskánkon?A macskák általában kevésbé látványosan rettegnek, mint a kutyák, de ez nem azt jelenti, hogy nem félnek a hirtelen, hangos zajoktól. Őket is érdemes szilveszterkor lakásba zárni.

Alakítson ki búvóhelyet a macskának!

Alakítson ki búvóhelyet a macskának!

Úgy könnyíthetjük meg még jobban az életüket, hogy búvóhelyeket alakítunk ki nekik: ha kiürítjük valamelyik szekrény egyik polcát, azzal már is segítünk az állatnak. A zajokat az ablakok és ajtók bezárásával enyhíthetjük, de a függönyök behúzása is segíthet, akkor ugyanis a fényhatások nem ingerlik tovább a macskát.

Kommentek:

Top 0