• Sport
Faktor

Megrendítő dolgokat mondott betegségéről a bulimiás magyar úszónő

Szilágyi Liliána Eb-ezüstérmes úszónő a teljesítménykényszer és az ebből fakadó stressz miatt majdnem tíz éven át volt bulimiás.

A 21 éves sportoló a Lokálnak elárulta: a versenyeken sem tudta magát türtőztetni, a 2017-es vb 200 méteres pillangóúszás döntője előtt is meghánytatta magát.

Fotó: Facebook

Fotó: Facebook

Az úszónő 12 éves korában kezdődött, ekkor hánytatta meg magát először, de akkor gyakorlatilag fel sem fogta, hogy mit tesz. "Mindez majd tíz éven át a napi rutinom része volt, és ez alól a versenynapok sem voltak kivételek" – mondta a lapnak Liliána, aki a tavalyi világbajnokság után döbbent rá, hogy milyen nagy a baj.

"A 2017-es világbajnokságon a 200 méteres pillangóúszás döntője előtt is meghánytattam magam. Akkor biztos voltam benne, hogy ez a teljesítményem rovására fog menni" – vallotta be Liliána, akinek lelki eredetű betegsége súlyos fizikai változásokat produkált a testén.

"A hasam folyamatosan fájt, rosszullétek gyötörtek. A bőröm kezdett elváltozni, a hajam pedig kihullani. A májam, a vesém és hormonrendszerem sem működött stabilan. A véreredményeim szörnyűek voltak, pláne egy élsportolóéihoz képest" – sorolta problémáit az úszónő, aki azt is bevallotta a lapnak, hogy nem tudta abbahagyni.

"Függő voltam, mint egy dohányos vagy drogos. Szükségem volt a hányásra, hiszen rövid távon mámorban, eufóriában úsztam tőle. Aztán persze ahogy egy dohányos sem élvez minden szál cigarettát, én sem élveztem már minden alkalmat. Ahogy éltem, az szépen lassan felemésztett, muszáj volt változásra bírnom magam, különben meghaltam volna" – árulta el Liliána, akinek sokáig tartott beismernie, hogy beteg. Azt mondja, hogy még most sem megfelelő az étkezéshez való viszonya, de már sokkal jobb, mint korábban.

Számtalan evészavar létezik, ezek közül az egyik legismertebb a bulimia nervosa, amikor is a beteg képtelen bűntudat nélkül étkezni. A bulimia gyógyítható betegség, és a segítségnyújtásnak manapság már sokféle eszköze létezik, köztük a kórházi kezelés, gyógyszeres terápia vagy a pszichoterápia.
Kommentek:

Top 0