• Külföld
Faktor

Nemrég még plutóniumot takarítottak a területről, most megnyílt a turisták előtt a rezervátum

Korábban a területen atombombák plutóniumot tartalmazó gyújtószerkezetét gyártották.

Túrázók és kerékpározók vehették birtokba a hétvégén azt az új amerikai vadvédelmi területet, amelyet egy volt atomfegyvergyár helyén alakítottak ki Colorado államban, írj az MTI az AP híre alapján. A térséget az 1800-as évek előtt indiánok lakták, majd a betelepülő családok állattenyésztést folytattak.

A második világháború után a területet megvásárolta az amerikai atomenergiai bizottság, és a hidegháborúban egyike volt az Egyesült Államok 13 atomfegyvergyártó létesítményének 1952 és 1994 között, ahol atombombák plutóniumot tartalmazó gyújtószerkezetét gyártották.

A Denvertől mintegy 26 kilométerre északnyugatra, a Sziklás-hegység lábánál elterülő Sziklás-síkság vadvédelmi terület (Rocky Flats National Wildlife Refuge) megtisztítása 1996-ban kezdődött, a következő években mintegy 21 tonna nukleáris anyagot szállítottak el, 4 millió liter vizet tisztítottak meg és 800 építményt bontottak el. A gyújtószerkezeteket gyártó épületek kéményeiből 28 kilogramm lerakódott plutóniumot takarítottak ki.

A mintegy hétmilliárd dollár költségvetésű program keretében a területet mostanra teljesen megtisztították, rekultiválták. Ezt egyébként több civil szervezet is vitatja, egyes iskolák továbbra sem engedik, hogy kirándulásokat, túrákat szervezzenek a gyerekeknek a területre.

Az amerikai Hal-és Vadvédelmi Szolgálat szombaton megnyitotta azt a látogatók előtt. A tizenhat négyzetkilométernyi füves, lápos térségben mintegy 630 növényfaj él, állatállománya is igen gazdag, 150 jávorszarvas, valamint fekete medve, puma, prérikutya, sólyom mellett énekesmadarak is élnek területén.

Kommentek:

Top 0