• Krimi
Faktor

Sziklákra zuhant egy iskolás a sífelvonóról és meghalt, itt az első ítélet

2013-ban egy londoni iskola diákjai az olasz Alpokba, Claviere-be mentek sítáborba. A kirándulás első napán tragédia történtt: a sífelvonó meghibásodása miatt egy lány leesett, és meghalt. Az ügyben most született ítélet, a felvonó kezelője nem megy börtönbe.

Az 52 éves Jean Marc Luzzu-t gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták, és bár a torinói bíróság bűnösnek találta, a férfi végül tizenhat hónap felfüggesztett büntetést kapott. Az ügyben három másik férfinak is bíróság elé kell állnia – de a Daily Mail információi szerint csak 2017 áprilisában.

A 13 éves Poonam Bhattal harminc társával érkezett a londoni Guru Nanak Sikh Akadémiáról az olasz sítáborba. A szorgalmas, kitűnő tanuló közel hat métert zuhant, mikor a sífelvonó ülése letörött. A lány sziklás talajra esett. Bár felkelt, és megnyugtatta barátait, hogy jól van, húsz perc múlva összeesett.

Súlyos belső sérüléseket szenvedett: súlyosan sérült a tüdeje, végül szívroham miatt halt meg.

A lány három barátnőjével ült be egy négyszemélyes felvonórészbe, mikor megtörtént a baleset. Poonam rossz székre ült, amely bármikor letörhetett alatta, ezért a barátnőjébe kapaszkodva próbált biztonságban maradni. Azonban a felvonó kisebb remegésére kicsúszott, és lezuhant.

Egy másik iskolából érkező francia tanár elmondta, hogy az üléseken nem volt felnőtt, csak a négy fiatal.

„Azt hittem, a gyerekek szórakoznak, lökdösték egymást. Még a védőkorlátot sem húzták le rendesen az ülések köré.”

Az olasz ügyész, Manuela Pedrotta szerint bár a síparadicsom nagy része Franciaországhoz tartozik, Poonam olasz területre zuhant.

„A sífelvonó kétharmad része francia területen van, de a lány olasz földre zuhant és ott is halt meg. Ez valószínűleg területi, biztonsági és felelősségbeli vitákhoz fog vezetni Franciaország és Olaszország között.”

Az ítélettel a lány szülei nem értenek egyet – szerintük Luzzu nem végezte megfelelően a munkáját. A szülők szerint a férfi hibázott, ezt később mások is megerősítették, így ha körültekintően dolgozott volna, Poonam még ma is élhetne.

„Ha valaki meghal, keményebb ítéletet vársz – de egyik sem fogja Poonamot visszahozni. Nagyon hiányzik nekünk. Régebben gyakran kölcsönkérte a telefonomat, hogy szelfiket készítsen. Rászólnék, hogy hagyja abba, de ma már kincset ér számomra minden fotó.”

A család képviselője, Mark Montaldo szerint ez az eset is azt mutatja, hogy milyen könnyen történnek síbalesetek, amelyek ilyen komoly következményekkel járnak.

Múlt évben egy ötven éves sífelvonó kezelő, Richard Cettour állt bíróság elé hasonló ügyben, ő sem ment börtönbe. Akkor egy 14 éves francia diák, Kieran Brookes halt meg síbalesetben. Kieran hátizsákja beleakadt a sífelvonó ülésébe, és mikor le akart szállni, megfulladt. A diák szülei akkor azt mondták, hogy amennyiben nem történik fejlődés a sífelvonók környékén, még több ilyen jellegű balesetre lehet számítani.

Top 0