• Politika
Faktor

Szijjártó szerint javítani kell a most mélyponton lévő magyar-horvát kapcsolatot

Szijjártó Péter szerint a magyar-horvát kapcsolatok soha nem voltak olyan rosszak, mint most. A magyar és a horvát külügyminiszter Budapesten gazdasági kérdésekről és a migrációs válságról is tárgyalt.

Magyarország és Horvátország érdeke a barátság és a stratégiai együttműködés, ahogyan az korábban is jellemző volt a kapcsolatainkra, nem pedig az ellenségeskedés -  - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Miro Kovac horvát külügyminiszterrel tárgyalt Budapesten. 

Szijjártó Péter szerint az elmúlt hónapokban több méltatlan támadás érte Magyarországot az előző horvát kormány részéről, de tisztában vannak azzal, hogy mindehhez a jelenlegi horvát kormánynak semmi köze. Gratulált a HDZ vezette új horvát kormány megalakításához: mint mondta, az új kormánnyal vélhetően könnyebb lesz együttműködni, mint néhány hete-hónapja az elődjével volt.

forrás: MTI/Bruzák Noémi

forrás: MTI/Bruzák Noémi

EZT IS AJÁNLJUK:

  Szijjártó a megoldandó fontos ügyek között említette a két ország közötti vasúti közlekedés helyreállítását, a Szarajevó-Eszék-Budapest autópálya megépítését, a horvát LNG-terminál kérdését, valamint a Mol-INA ügyet.

  Az LNG-terminállal (cseppfolyósított gázt fogadó terminál) kapcsolatban azt mondta: minden eddiginél kisebb a jelentősége, hogy mikor építi meg Horvátország a terminált, mivel az Európai Bizottság most a romániai irányt támogatja. A Mol-INA ügyről pedig azt mondta: nagy segítség, hogy

  értelmesen és kulturáltan tudnak beszélni egymással, mert a jó párbeszéd hiánya beárnyékolja az államközi kapcsolatokat.

  Magyarország azt várja, hogy olyan üzleti és jogi környezet jöjjön létre, amelyben a Mol felelős befektetőként tudja működtetni az INA-t, a két vállalat eredményes együttműködése pedig mindkét ország érdeke.

  A miniszter elmondta azt is: 2015 első 11 hónapjában 22 százalékkal nőtt a két ország közötti kereskedelmi forgalom a megelőző évhez képest, és 2015-ben minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el. Hogy ez a folyamat ne álljon meg, az Eximbank 185 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-horvát vállalatközi együttműködés fejlesztésére.

  Szijjártó Péter a migrációs válsággal kapcsolatban úgy látja: Európa jelenleg védtelen, a délről-délkeletről érkező áradatot nem tudja megállítani és ellenőrizni, ezért

  erős déli védvonalra van szükség, ha kell, bolgár-macedón védvonalat kell kiépíteni, különben nő a terrorfenyegetettség,

  és romlik a közbiztonság Európában.

  Miro Kovac horvát külügyminiszter azt mondta: Horvátország és Magyarország két baráti ország, barátságuk erős és hosszú múltra tekint vissza. Kovac tárgyalt a magyarországi horvát kisebbség képviselőjével is, aki biztosította, hogy elégedettek azzal, ahogyan a magyar állam gondoskodik róluk. Horvátország is igyekszik jól gondoskodni a kisebbségekről - tette hozzá.

  Horvátország szoros együttműködést akar kialakítani Magyarországgal és a visegrádi négyekkel. Közölte: készek egyeztetésekre a migránsválságról is, és véleménye szerint hosszú távon csak uniós szinten lehetséges a megoldás.

  Top 16