• Külföld
Faktor

Szigorúbban akarják büntetni a szexuális zaklatást Németországban

A német kormány szerdai ülésén elfogadta és a szövetségi parlament elé terjesztette a szexuális zaklatások büntetésének szigorításáról szóló törvényjavaslatát.

A tervezet szerint meg kell büntetni az olyan szexuális zaklatásokat, amelyek az egyik fél akarata ellenére történnek és a zaklató a meglepetés erejét használja ki, hogy áldozatának ne legyen ideje védekezni. Ez vonatkozik arra is, aki visszaél azzal, hogy az áldozat - például testi okok miatt - nem is tudna védekezni, vagy a félelem miatt eltűri a zaklatást.

Áldozatvédő szervezetek elégedetlenek a jogszabály-módosító indítvánnyal. A kormány ugyan jó irányba tett egy lépést, de javaslatai hiányosak és gyengék - mondta a Fehér Gyűrű egyesület, amely szerint büntetendővé kell tenni mindent, amely az egyik fél akarata ellenére történik.  Arra van szükség, hogy "egy világos nem elég legyen a büntetéshez" - írta a szervezet közleményében.

Fotó: Europress-Sascha Schuermann/AFP

Fotó: Europress-Sascha Schuermann/AFP

  

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az igazságügyi tárca szilveszteri szexuális támadások előtt kezdte el a módosító javaslat kidolgozását - írja az MTI. Szilveszterkor a feljelentések szerint többnyire fogdosták, tapogatták a nőket, ez pedig egyelőre csak sértegetésnek minősül. A kormány javaslata nem is terjed ki erre a területre, de a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) közös Bundestag-frakciójának jogi szakpolitikusai azt mondták, hogy a fogdosás, tapogatás kimaradása miatt nem elégedettek a javaslattal, így az a parlamenti tárgyalásokon tovább szigorodhat.

    Top 16