• Külföld
Faktor

Szigorítják a bankkártya használatát a terrorizmus miatt

A feltöltős bankkártyák szigorúbb szabályozása és a terrorgyanús személyek vagy szervezetek vagyonának zárolása is szerepel a francia kormánynak a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés érdekében tervezett intézkedései között.

A 130 áldozattal járó, november 13-i párizsi merényleteket a francia kormány szerint a trafikokban megvásárolható, feltölthető bankkártyákkal finanszírozták. Ezekre a személyi okmányok bemutatása nélkül megvásárolható kártyákra évente 2500 euró tölthető fel.  "A terroristáknak azért sikerül merényleteket elkövetniük, mert pénzügyi forrásokkal tudnak rendelkezni Franciaországban és külföldön" - mondta Michel Sapin pénzügyminiszter. Az Iszlám Állam pénzügyi forrásairól itt írt korábban a Faktor.

Europress - AFP/Youtube/Ardeen Unified Press Office

Europress - AFP/Youtube/Ardeen Unified Press Office

A jövőre életbelépő rendeletben a kormány ezért kötelezővé teszi személyi igazolvány bemutatását a feltölthető kártyák megvásárlása esetén. A radikalizálódás miatt a titkosszolgálatoknál nyilvántartott emberek listájához pedig ezentúl hozzáférése lesz a pénzügyminisztérium pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni részlegének, annak érdekében, hogy amennyiben az adott személy esetében a terrorveszély ténylegessé válik, minden vagyonát és bankszámláját azonnal zárolni lehessen, a kocsiját vagy ingatlanjait pedig lefoglalhassák a hatóságok - írja az MTI.

Top 0