• Külföld
Faktor

Tényleg minden problémát megold: szigetelőszalaggal javítanak az űrben is

A Nemzetközi Űrállomásról elkezdett szivárogni az oxigén, a lyukat azonban sikerült befoltozni.

A NASA csütörtökön észrevette, hogy kilyukadt a Nemzetközi Űrállomás egyik modulja, és a levegő szivárog belőle. Az asztronauták azóta megkeresték a lyukat, és az ujjukkal, valamint szigetelőszalaggal befoltozták, aztán egy kis szigetelőanyagot is nyomtak rá. Egyelőre az egyik orosz teherszállító űrhajó oxigénjéből egyenlítették ki a nyomást.

Fotó: NASA

Fotó: NASA

Csütörtökön még szivárgott a Nemzetközi Űrállomás, amit a NASA földi kutatói vetek észre, amíg az 56-os legénység aludt. Nem volt akkora a baj, hogy az űrhajósok közvetlen veszélyben legyenek, de azért minél előbb meg akarták oldani a problémát. Mára ez sikerült is: az űrhajósok először jobb híján szigszalaggal ragasztották le a lyukat.

A mindössze két milliméteres repedést valószínűleg egy meteor vagy űrszemét okozta, nagy katasztrófával nem járt volna, ha később veszik észre, de azért érdemes volt valamit kezdeni vele, mert annyi levegő szökött el miatta, hogy 18 nap alatt teljesen elfogyott volna az oxigén.

Az ESA asztronautája, Alexander Gerst, miután megtalálták a lyukat, először az ujját rakta rá, a NASA közvetítésén hallani is lehet, hogy az összekötő kutató megjegyzi: ez lehet, hogy nem a legjobb megoldás. Aztán jobb híján szigetelőszalaggal foltozták be a repedést, amire később egy ronggyal szigetelőanyagot is kentek, most azt várják, hogy ez teljesen megszáradjon.

Kommentek:

Top 0