• Külföld
Kovács Noémi
Kovács Noémi

Szexuálisan zaklatták és rendszeresen verték a gyerekeket a fiúkórusban

"Szexuális élvezetet nyújtó szadista büntetési rendszert alakítottak ki a regensburgi egyházmegye fiúkórusánál, ezt mondta egy korábbi diák. A kórust 30 éven keresztül irányította XVI. Benedek pápa testvére, akinek több diák is panaszkodott, de ő nem tett semmit. Sőt, ő maga is felpofozott diákokat.

XVI. Benedek pápa és Georg Ratzinger, fotó: Ralph Orlowski/Getty Images

XVI. Benedek pápa és Georg Ratzinger, fotó: Ralph Orlowski/Getty Images

Az elmúlt hetekben a regensburgi egyházmegye azzal bízott meg egy ügyvédet, indítson vizsgálatot és derítse ki, valóban molesztáltak-e gyerekeket Bajorország egyik híres, katolikus fiúkórusában. Ulrich Weber elfogadta a felkérést. Arra a következtetésre jutott, hogy az elmúlt évtizedekben 231 gyerek, minden harmadik kórustag vált valamilyen szexuális visszaélés áldozatává. Ötven olyan esetet számolt össze, amelyben pedofil papok konkrétan szexuálisan molesztáltak kisfiúkat, és még számtalan olyat, amelyben a gyerekek valamilyen formában visszaélés áldozataivá váltak. Vagy jól megverték őket vagy nem kaptak enni - írja a New Yorker. Weber kutatásai alapján megállapítható, hogy a legtöbb szexuális visszaélés a kórushoz köthető, egyik bentlakásos iskola általános iskolai osztályának diákjaival történt meg. Az ügyvéd a főbűnöst is megnevezte: Johann Meiert, aki 1953-tól 1992-ig a bentlakásos iskola igazgatója volt.

Franz Wittenbrink zeneszerző, aki az iskolában végzett, a Spiegel magazinnak még 2010-ben, amikor pedofil papok botrányaitól beszélt az egész világ, azt nyilatkozta, hogy tulajdonképpen egy „szexuális élvezetet nyújtó szadista büntetési rendszert” építettek ki ebben az iskolában.

A kutatás eredményének híre nagy visszhangot váltott ki Németországban. Nem csak amiatt, mert újabb papokról derült ki, hogy pedofilok, hanem amiatt is, mert a regensburgi fiúkórusnak 1964 és 1994 között Georg Ratzinger, vagyis XVI. Benedek pápa bátyja volt az igazgatója. Németországban most mindenki azt találgatja, mit tudhatott a két Ratzinger-testvér a regensburgi kórus tagjai ellen elkövetett bűncselekményekről. „Nem éreztem úgy, hogy tennem kellene valamit”A Passauer Neue Presse interjújában Georg Ratzinger, aki akkoriban az általános iskola háromfős felügyelő bizottságának tagja volt, elismerte, hogy néhány kórista fiú már akkoriban panaszkodott neki. Azt mondták, megbüntették őket az iskolában. "De akkor én nem éreztem úgy, hogy tennem kellene valamit. Ha tudtam volna, milyen túlzott hevességgel cselekedtek, mondtam volna valamit."

EZT IS AJÁNLJUK:

  Georg Ratzinger azt nyilatkozta, ő maga is rendszeresen felpofozta a kórista fiúkat, amikor az előadásuk nem tetszett neki, de azt is mondta, hogy a nyolcvanas évek elején ez egy bevett szokás volt. Egészen addig nem számított bűncselekménynek, amíg be nem tiltották Németországban a testi fenyítést.

  A Vatikánban az iskolai visszaélések ellen már 1987-ben vizsgálatot indítottak és vádat is emeltek, de senki sem tartotta jó ötletnek, hogy Meiert eltávolítsák a posztjából. Egészen a halála évéig maradhatott (1992).

  Amikor Webert arról kérdezték a múlt héten, tudhatott-e Georg Ratzinger a visszaélésekről, az ügyvéd azt mondta: "kutatásaim alapján, feltételezem, hogy igen."

  Amikor egy magas rangú bíboros pedofilAz ilyen ügyekkel legtöbb esetben a helyi püspökök vagy érsekek foglalkoztak (vagy nem foglalkoztak), de néhány a Hittani Kongregáció akkori vezetőjének, Ratzinger bíborosnak az asztalára került.

  A legjelentősebb ilyen eset egy bizonyos Marcial Maciel atyáé, aki II. János Pál pápa kedvenceként egy hatalmas mexikói szerzetesrendnek, a Krisztus legionáriusainak alapítója is volt. A hetvenes, nyolcvanas években, a legionáriusok egykori tagjai arról számoltak be, hogy fiatal korukban szexuálisan zaklatta őket a pap. Ahogy később az egyház is elismerte, a panaszok megalapozottak voltak. Azt is megállapították, hogy az áldozatokat semmilyen hátsó szándék nem vezérelte. Sem pénzbeli kártérítést nem követeltek, sem reflektorfényt. Végül a hivatalos eljárás után vádat emeltek a pedofil pap ellen, de semmi sem történt. Sőt, II. János Pál pápa arra kérte Maciel atyát, kísérje el őt a Mexikóba tervezett pápai látogatásaira.

  Amikor az egyik legionárius, az egyház tétlenségét látva, kifejezte csalódottságát, a Legionáriusok ügyvédje, a vallásos Martha Wegan azt mondta: "Jobb, ha nyolc ártatlan ember szenved, mintha milliók vesztik el a hitüket." Ratzinger bíboros 2004-ben újra megnyitotta Maciel aktáját. Egy évvel pápaválasztása után, 2006-ban pedig elismerte a követelések érvényességét, és megtiltotta, hogy Maciel folytassa szolgálatát. Emellett életfogytig tartó imádságra és vezeklésre szólította fel. De börtönbe nem került.

  Nagyon sokba kerül a pedofilbotrány az egyháznakA vatikáni pedofilbotrányokat 2001-ben követték az amerikai, ír és ausztrál visszaélésekről szóló ügyek. A kilencvenes évek elején egy vatikáni szerzetes azt mondta a New Yorker újságírójának: "nem is hinnéd, mekkora összeget költ az egyház arra, hogy rendezze ezeket a papi szexuális visszaélési ügyeket." 1992-re az amerikai katolikus egyházmegyék összesen négyszázmillió dollárt szántak arra, hogy rendezzék a több száz molesztálási esetet. A regensburgi egyházmegye például 2500 euró kártérítést ajánlott fel minden áldozatnak.

  Ennek köszönhetően csendben maradtak a molesztált gyerekek. A dokumentumok szinte egyik esetben sem hozzáférhetőek, az áldozatokkal pedig titoktartási megállapodást írattak alá.

  Egyébként a szexuális visszaélésekről szóló botrányról először a Boston Globe-ban lehetett olvasni. Ugyanakkor a bűncselekmények felderítésében egy amerikai újságíró egy évtizeddel korábban megjelent könyvének is szerepe volt, hiszen már akkor mindenki tudta, hogy léteznek pedofil papok, amikor megjelent Jason Berry "Ne végy minket a kísértésbe" című könyve.

  Ebben megszólal Ray Mouton, akit a katolikusok béreltek fel 1985-ben egy Louisiana megyei pedofil pap védelmére. Azt mondta, ha az egyház nem fogadja el, hogy segítséget kell nyújtani az áldozatoknak, és nem távolítja el a pedofilokat a közösségéből, dollármilliárdos veszteséget könyvelhet el.

  Ma már tudjuk, hogy Mouton nem becsülte túl a válság költségeit. Berry második pedofil papokról szóló könyvében, amely a „Hallgatás fogadalma” címet kapta, összeszámolta a „bűnök árát”: 2006-ig az egyház összesen 2 milliárd 600 millió dollárt, mintegy 750 milliárd forintot költött el a szexuális visszaélési ügyekre.

  Tekintettel arra, mekkora összeget fizettek ki, nem valószínű, hogy a Vatikán vezetői nem tudtak róla.

  Mit tudhatott XVI. Benedek pápa?A későbbi pápa, aki Joseph Ratzinger néven született, 1977-től 1981-ig volt München érseke. Ebben az időszakban ő vezette azt a befolyásos Hittani Kongregációt, amely egyrészt a hittudományi ortodoxiával foglalkozott, másrészt azt a feladatot kapta, hogy foglalkozzon a papi szexuális visszaélésekkel.

  A válság az ő pápasága alatt érte el a csúcspontját. Ő volt az első egyház vezető, aki 2011-ben és 2012-ben 384 pap esetében állapított meg jogsértést és ki is rúgta őket a római katolikus egyházból. Ugyanakkor a „romlottság rendkívüli felhalmozódásáért” - legalábbis a New Yorker újságírója szerint - a szenté avatott II. János Pál pápa is felelőssé tehető.

  Ratzinger megértette, még ha későn is, hogy éppen a papi visszaélés tagadása ellen kellett volna az egyháznak kiállnia. Ugyanakkor nem ez állt papi karriere fókuszában. A Hittani Kongregáció az ő idejében nem tudott egyszerre megküzdeni a szexuális visszaélésekkel, ugyanakkor tanácsokat is adni az egyház szerint helyes életvitelhez és a családtervezéshez.

  Top 16