• Külföld
Faktor

Tilos a fütty: különös szabályokkal védenék a nőket

Franciaországban lassan már nem mernek utcára lépni a nők, olyan gyakorivá vált, hogy a férfiak utánuk szólnak, sértegetik vagy zaklatják őket.

Ebben a helyzetben a francia politikusok szigorítani szeretnének a törvényeken, azonban egy-két javaslat elég furcsának tűnik - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A javaslat alapján pénzbírság járna azoknak, akik fütyülve tudatják egy ismeretlen nővel az utcán azt, hogy tetszik nekik a látvány. De ugyanígy büntetné a rendőrség azokat is, akik követni kezdenek egy nőt az utcán, vagy akik többszörös elutasítás ellenére is a telefonszámukat próbálják elkérni.

    Öt képviselő dolgozik a törvénycsomagon, akiket a nők és férfiak közötti esélyegyenlőségi államtitkár, Marlene Schiappa irányít. A politikusnő szerint a törvénynek az a célja, hogy meghatározza, mi számít utcai zaklatásnak, hogy ezek alapján büntetni is lehessen a kihágásokat elkövetőket. Az utóbbi időkben ugyanis megnőtt a zaklatások száma, főleg a migránsok lakta no-go zónák környékén.

    Bár az ötlet elég nagy népszerűségnek örvend a francia nők körében, a kritikusok szerint egy nagy hibája mindenképp lesz: a legtöbb pont esetében nagyon nehezen bizonyítható, hogy valóban bűncselekményt követett el egy-egy férfi, hiszen például bármikor védekezhet azzal, hogy nem követett senkit, csak ugyanarra volt dolga, mint az adott nőnek.

    Kommentek:

    Top 16