• Külföld
Faktor

Sokkoló eredmények: mindennapossá válik a szexuális zaklatás

A nők mellett egyre több férfi is áldozattá válik Olaszországban.

Az olasz nemzeti statisztikai hivatal, az Istat friss adatai szerint élete során megközelítőleg 8,2 millió 14-65 év közötti olasz nő tapasztalta meg legalább egyszer a szexuális zaklatás valamilyen formáját. Ez a női lakosság 43,6 százalékának felel meg. A hivatal most először mérte fel a helyzetet a férfiak körében is, és e szerint 3,75 millió ember, az olasz férfilakosság 18,8 százaléka vált már áldozattá - írja a The Local.

A zaklatók elsöprő többsége még mindig férfi: a női áldozatok esetében az elkövetők 97 százaléka férfi volt, míg a férfiakat zaklatók 85,4 százaléka is a saját nemük képviselői közül került ki.

Az Istat a szexuális zaklatás több formáját is vizsgálta: a szóbeli sértésektől kezdve a nem kívánt érintésekig minden területet felmért. A nők legtöbbször a tömegközlekedési eszközökön találkoznak a tapogatózó kezekkel, míg a férfiakat leggyakrabban a bárokban, éjszakai szórakozóhelyeken fogdossák meg akaratuk ellenére.

A statisztikából az is kiderül, hogy a nők sokkal inkább sérelmezik a szexuális zaklatást: az áldozatok háromnegyede szerint volt nagyon durva dolog, hogy egy ember megfogta a fenekét, mellét, míg a férfiak lazábban kezelik az ügyet, az áldozatok 47,2 százaléka találta ezt komoly bűnnek.

A nők esetében 1,4 millióan a munkahelyükön szenvedtek el valamilyen típusú zaklatást, sok esetben az állásinterjúkon vagy az előléptetési, fizetésemelési megbeszélések során. Az esetek 80 százalékában azonban erről nagyon sokáig senkinek sem szóltak.

A szexuális zaklatási botrány kirobbanását követően rengeteg olasz nő csatlakozott a MeToo mozgalomhoz, és követeltek változásokat a kormánytól – erre azonban eddig még hiába vártak.

Kommentek:

Top 0