• Sport
Faktor

Szexuálisan zaklatta a gyerekeket az olimpiai bajnok

Ukrajna nem adja ki Ausztriának Peter Seisenbachert, a kétszeres olimpiai bajnok osztrák cselgáncsozót, akit hazájában a kiskorúak szexuális zaklatásával vádolnak.

Fotó: Europress / HELMUT FOHRINGER / APA - AFP

Fotó: Europress / HELMUT FOHRINGER / APA - AFP

Britta Tichy-Martin, az osztrák igazságügyi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az ukrán hatóságok elutasították az osztrák kiadatási kérelmet, de a sportolónak öt napon belül el kell hagynia Ukrajnát.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A bécsi ügyészség egy évvel ezelőtt emelt vádat az 57 éves dzsúdós ellen, amiért két, 14 évnél fiatalabb lányt zaklatott, egyiküket éveken át. A vádiratban szerepel egy harmadik lány is, aki azonban megvédte magát az erőszakoskodás ellen. A terhére rótt bűncselekményeket Seisenbacher edzőként követte el tanítványain a kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején.

    A szökésben lévő sportolót augusztus elsején vették őrizetbe Kijevben, másfél hónapra rá pedig szabadlábra helyezték, mert az ukrán törvények szerint a szóban forgó bűncselekmények elévültek.

    Seisenbacher hazájának legeredményesebb sportolója a nyári olimpiákon, 86 kilogrammos súlycsoportban aranyérmet nyert az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli játékokon, emellett világ- és Európa-bajnokságon is a dobogó tetejére állhatott. Visszavonulása után Ausztriában, Grúziában és Azerbajdzsánban is dolgozott edzőként.

    Kommentek:

    Top 16