• Külföld
Faktor

Szexuális zaklatás az elit iskolában: több tucat áldozat

Belső vizsgálatot tartottak egy Rhode Island-i magániskolában. Ennek eredményeként megdöbbentő dolgok kerültek napvilágra. A St. George előkészítő iskolában az 1970-es és az 1980-as években legkevesebb 26 iskolást zaklatott szexuálisan a személyzet hat tagja. Kirúgták őket, de a rendőrségnek nem jelentették az eseteket.

Az egy éven át tartó vizsgálat anyagát egy nappal Szenteste előtt hozta nyilvánosságra az iskola. Ebben megneveztek hat embert, akik szexuális visszaéléseket követtek el a diákok ellen a 70-80-as években.

A hat zaklatóból négyet kirúgtak az iskolából. A vizsgálat most egyértelműen megállapította, hogy az iskola több olyan alkalmat is elmulasztott, amikor eleget kellett volna tenni a törvényi kötelezettségének és jelentenie kellett volna az eseteket a hatóságoknak.

Forrás: St. George's School flickr.com

Forrás: St. George's School flickr.com

A jelentésből kiderül, hogy három korábbi alkalmazott több, összesen 23 áldozat ellen követte el a szexuális visszaéléseket. A másik három alkalmazott egy-egy diákot molesztált. A vizsgálat során a hatóságok tanácsára egyetlen még élő zaklatóval sem vette fel az iskola a kapcsolatot.

Nemi erőszak is történtA jelentésben csak egy elkövetőt neveztek meg, az atlétikai edző Al Gibbst. Ő pedig már 1996-ban meghalt. Gibbst "helytelen viselkedés" miatt rúgták ki az iskolából 1980-ban – írta az NBC News. Egy felsőbbéves ugyanis rajtakapta, ahogy éppen fényképeket készít az egyik meztelen diáklányról.

Az iskola őt sem jelentette fel. Pedig közvetlen információik voltak arról, hogy az edző hét lánynak a mellét, háromnak a nemi szervét fogdosta. Egy lányt pedig meg is erőszakolt.

Egy másik alkalmazottat - akinek nem árulták el a nevét-, azután rúgtak ki az iskolából, hogy az egyik szülő bejelentette, zaklatta a gyerekét. Kiderült, hogy még két másik gyereket is, ám a feljelentés itt is elmaradt.

Egy korábbi fiú diák arról beszélt a bizottságnak, hogy egy szobában aludt egy másik alkalmazottal, aki megerőszakolta.

A negyedik tettest figyelmeztettek, hogy ne simogassa a diákok hátát. Ez még évekkel azelőtt történt, hogy kirúgták, mert pornófilmeket nézett a diákokkal, fogdosta őket és meztelen birkózásokat rendezett.

Az ötödiket azért rúgták ki, mert alkoholt itatott a gyerekekkel. A vizsgálat most azt is megállapította, hogy fogdosta és megpróbálta orális szexre kényszeríteni a diákokat.

Az utolsó alkalmazottnak hosszú kapcsolata volt az egyik diákjával.

A kapcsolat miatt a diák öngyilkosságot kísérelt meg és súlyosan megsérült

- áll a jelentésben. Megállapították azt is, hogy a diák öngyilkossági kísérletei, mély depressziója és az egészséges emberi kapcsolatok kialakítására való képtelensége a zaklatás miatt alakult ki benne.

Az iskola azt írta a jelentésben,  megtesznek mindent azért, hogy támogassák a diákokat a gyógyuláshoz vezető erőfeszítéseikben. Ahogy írták, az iskola alulbecsülte azt, hogy milyen súlyos fájdalom, szégyen és bánat érte a tanárok gondjára bízott diákokat.

A St. George Iskolát 1896-ban alapították és olyan híres és gazdag emberek jártak oda, mint az Astor család tagjai, George Bush elnök nagyapja vagy Julie Bowen színésznő a Modern Családból. A tandíj 38-56 ezer dollárba (11-16 millió forint) kerül évente.

Top 0