• Belföld
Faktor

Bajban vannak a fiatalok: alig tudnak valamit a szexről, de azért csinálják

Sokan azt sem tudják, hogyan kell védekezni.

A fiatalok alig tíz százaléka védekezik az első szexuális együttléte alkalmával - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György szülész-nőgyógyász, aki a fogamzásgátlás világnapján alternatív szülői értekezleten vett részt az egyik budapesti gimnáziumban.

Szakszerű felvilágosításra van szükség.

Szakszerű felvilágosításra van szükség.

A fiatalok nagy része már 16 évesen kapcsolatba kerül a szexualitással. A nőgyógyász hozzátette, hogy 90 százalékuk az első alkalmakkor még semmilyen védekezési módszert sem használ, és ez bizony következményekkel szokott járni.

Világszerte egyébként 16 millió olyan fogantatás történik, ahol az érintett lány 19 év alatti.

A szakember szerint az a probléma, hogy a felnőttek nem tudnak lépést tartani a fiatalokkal. A társadalmi kapcsolatok alakulása olyan mértékben felgyorsult, hogy a fiatalok számára jóval korábban kezdődik el a felnőtté válás, és ebből a szempontból fáziskésésben vannak a szülők.

Ma nem elég 12-13 évesen elkezdeni a szexuális felvilágosítást, 6-8 évesen már be kell csempészni a gyerekek ismeretanyagai közé azokat az információkat, amelyek ebből a szempontból hasznosak - hangsúlyozta Szőnyi György.

A fiatalok ma többnyire az interneten tájékozódnak, onnan viszont nagyon sok szűretlen információ érkezik. A felnőtteknek segíteniük kéne ezekben kiigazodni.

Ebben a munkában komoly szerepe van az iskolának, a családnak, és azoknak a felvilágosító programoknak, amikből most nagy hiány van. Állami forrásokra lenne szükség, hogy a megfelelő információkat hatékonyan el lehessen juttatni a fiatalokhoz - mondta a szülész-nőgyógyász.

Kommentek:

Top 0