• Külföld
Faktor

Nem tetszik a kanadai himnusz a miniszterelnöknek, át akarja írni

A kanadai himnusz még csak egészen rövid ideje az ország egyik szimbóluma, hiszen 1980-ban váltotta fel a brit himnuszt, a "God Save the Queen"-t. Ennek ellenére már legalább tízszer át akarták írni, vagy le akarták cserélni. Most törvényjavaslatot nyújtottak be erről.

Fotó: Europress / Chris Jackson - Getty Images

Fotó: Europress / Chris Jackson - Getty Images

A nemrégiben megválasztott Justin Trudeau már többször is jelét adta a nemi egyenlőség melletti elkötelezettségének, hiszen kormányában ugyanannyi nő kapott helyet, mint férfi. Most a nemzeti himnusz sorsa felett kell határoznia – írja a Telegraph.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Szerdán ugyanis a liberális képviselő, Mauril Bélanger törvényjavaslatot nyújtott be arról, hogy az „O Canada” című himnusz egyik sorát lecseréljék. Az eredeti sor az, hogy „A haza igaz szeretete minden fiad számára parancs”, de Bélanger javaslata alapján ezt a következő sor váltaná fel: „A haza igaz szeretete mindannyiunk számára parancs”.

  „A törvényjavaslatommal tisztelegni akarok minden nő előtt, aki dolgozott és küzdött azért, hogy olyanná formáljuk Kanadát, ahogy ma ismerjük. Azt szeretném, hogy végre valahára tartsák tiszteletben az ő áldozatukat és hozzájárulásokat is.”

  Mióta 1980-ban az „O Canada” vált az ország nemzeti himnuszává, tíz alkalommal is javaslatot tettek már az átírására vagy a lecserélésére. A konzervatív párt azonban minden alkalommal visszautasította a javaslatot, arra hivatkozva, hogy „nyelvtanilag felesleges” a változtatás, ugyanis a kanadai katonák nagy többsége férfi volt.

  David Kendall himnuszkutató szerint azonban a törvényjavaslat most átmegy a kormányon, mivel a liberális pártnak van többsége a parlamentben.

  „Valójában csak kevés olyan ember van, aki tényleg meg akarja változtatni a himnuszt – és kevés olyan, aki nem. A többséget azonban nem érdekli, hogy mit énekelnek, amíg hoki meccsen énekelhetik.”

  - mondta Kendall.

  A hónap elején Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter azt mondta, hogy erős támogatottságra lelne egy olyan javaslat, hogy a Kanadai Nemzeti Bank egy jelentős női alakot vagy alakokat tegyen a bankjegyekre. Jelenleg ugyanis egyetlen kanadai nő sem jelenik meg a kanadai dollárokon – viszont a húsz dollároson II. Erzsébet látható. A bankjegyeket 2019-ben tervezik újjá – ekkor nyílik lehetőség egy női alak előtt is.

  Az előzetes sorozatokban az ötven dollároson már megjelent egy quebeci feminista, Therese Casgrain alakja, valamint a Híres Ötösé (Famous Five), akik a nők jogaiért harcoltak. Azonban őket később lecserélték egy sarkvidéki jégtörő ábrájára.

  Az Egyesült Királyságban is hasonló kampány folyt – ennek köszönhetően a tíz fontos bankjegyen Jane Austen arcképe látható. Emellett az angolok saját himnuszt is szeretnének – erről itt írt bővebben a Faktor.

  Top 16