• Élet
Faktor

Nem akarnak szexelni a mai fiatalok

A mai húsz éveseknek sokkal kevesebb szexuális élményben van részük, mint az őket megelőző generációnak - derül ki egy friss, szexuális viselkedést vizsgáló tanulmányból.

Illusztráció

Illusztráció

Ezek szerint a mai 20-24 évesek 15 százaléka nem szexelt 18 éves kora óta – míg a szüleik esetében ez az arány csak 6 százalék volt  -írja a CNN.

Ez is alátámasztja azt, hogy a mai fiatalok később érnek: később kezdenek dolgozni, mint a szüleik, később házasodnak, tovább élnek a szüleik otthonában. Annak, hogy ritkábban alakítanak ki intim kapcsolatot, gazdasági oka is van – de ennél sokkal jelentősebb a felgyorsult, technológiai alapúvá váló világ szerepe.

A mai fiatalok kommunikációjának nagy része az internet és a különböző üzenetküldő szolgáltatások felé tolódott el. Ha pedig a találkozások nem személyesen, hanem a virtuális térben zajlanak, sokkal kisebb az esély a szexre.

A szakértők szerint a szex a jelentőségéből is veszített – a mai fiatalok annyiféle szórakoztató tevékenységből válogathatnak, hogy a szeretkezés csak egy elemmé vált a sorban.

A tanulmányból nem csak az derült ki, hogy az 1980-as, ’90-es évben született fiatalok kevesebbet szexelnek, mint anno a ’60-as, ’70-es évek fiataljai, hanem arra is rávilágított, hogy a szexuális inaktivitás aránya főleg a nők körében nőtt meg. Ugyanígy jobban nőtt az inaktivitás a fehérbőrű emberek körében, mint az afro-amerikaiak esetében, valamint a csak középiskolát végzők körében is fokozódott a szexelkerülés az egyetemet végzett kortársaikhoz képest. Az 1990-es évek korosztályának „szexmennyisége” az 1920-as évek fiataljainak „étvágyához” hasonlít leginkább.

A tanulmány szerzői szerint jól látszik, hogy az utóbbi egy-két évtizedben jelentősen megcsappant a szex vonzereje a fiatalok körében. A tinédzserek sokkal tovább várnak az első alkalommal, mint szüleik – egyre többen vannak, akik csak 20 évesen vesztik el a szüzességüket.

A szakértők szerint ezen a trenden azok a fiatalok nyerhetnek, akik érzelmileg még nem állnak készen egy kapcsolatra, ez az eltolódás ugyanis minden fiatalról leveszi a családalapítási nyomást. Azok viszont, akik már belevágnának egy komoly kapcsolatba, sokkal kisebb eséllyel találnak rá partnert, mint anno a szüleik.

Kommentek:

Top 0