• Kultúra

Szetuk jönnek a Néprajzi Múzeumba

A Néprajzi Múzeumban szombaton észtországi szetu hagyományőrzők lépnek majd fel énekkel és tánccal. A múzeum látogatói szetu táncokat tanulhatnak, szetu ételeket kóstolhatnak és szetu kórusokat is hallgathatnak.

A szetu nap látogatói szetu motívumokkal díszített textilnyomatokat is készíthetnek, emellett egy Szetuföldet bemutató filmet is megnézhetnek. A hagyományőrző Mokolnurga és Seto miihi summ kórusok fognak fellépni tradicionális szetu népviseletben.

Szetuföld (Setomaa) Észtország délkeleti csücskében található.

A vendégeket Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója és Annela Laenots, a szetu delegáció vezetője köszönti majd. Kerezsi Ágnes néprajzkutató a szetu népről fog előadást tartani, a szetuföldi 2015-ös Finnugor Kulturális Fővárosról pedig Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda kommunikációs referense tart beszámolót.

Fotó: Észt Intézet

Fotó: Észt Intézet

A 20 fős szetu küldöttség vasárnapig lesz Magyarországon, meglátogatják a jelenlegi Finnugor Kulturális Fővárosokat, Iszkaszentgyörgyöt és Veszprémet is. Szombaton lépnek majd fel a Néprajzi Múzeumban.

Az orosz határ kettévágja Szetuföld szigetet. A kelet és nyugat határán élő szetuk pravoszláv vallásúak és az észt egy sajátos nyelvjárását beszélik, amelyet önálló nyelvnek tartanak. Több mint 12 ezer ember beszéli a nyelvet, de Észtországban már csak kétezer szetu él. A nép többszólamú énekes hagyományáról ismert. A több mint ezer éves gyökerekkel rendelkező "leelo" énekek 2009 óta vannak az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján.

A szetu napot az Észt Intézet, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda és a Néprajzi Múzeum rendezi és az Észt hét egyik programja lesz. Az Észt hét elnevezésű összművészeti fesztivált 9. alkalommal szervezi az Észt Intézet a Szimplafilmmel közösen. Idén a vidéki helyszínekhez az egyik Finnugor Kulturális Főváros, Veszprém is csatlakozott. A szetu hagyományőrzők látogatását az Észt Kulturális Minisztérium és az Észt Külügyminisztérium támogatta – írja az MTI.

Így hangzik egy tradicionális szetu dal:

Top 0