• Külföld
Faktor

Megható, nagy elhatározásra szánták el magukat a thaföldi barlangból kimentett gyerekek

Megemlékeztek a búvárról, aki elhunyt mentés közben, de tiszteletére még valami másra is készülnek.

A thaiföldi focicsapat és edzőjük, akiket szerdán engedtek ki a kórházból, egy buddhista istentiszteleten vettek részt helyi idő szerint csütörtök reggel - írja az Independent. A csapat lerótta tiszteletét Szaman Kunan előtt, aki a mentés közben vesztette életét

A gyerekek azt is megígérték, hogy a búvár tiszteletére buddhista szerzetesnövendékek lesznek. Ezzel a cselekedetükkel egy „érdemes tettet” hajtanak végre, amellyel a hős búvár szellemét segíthetik. A buddhizmus szerint ugyanis az érdemes tett egyheted részét tovább lehet adni egy halott részére, lecsökkentve ezzel szenvedéseit az új létezésben.

Fotó: Europress/AFP/Thai News Pix/Krit Phromsakla Na Sakolnakorn

Fotó: Europress/AFP/Thai News Pix/Krit Phromsakla Na Sakolnakorn

Mivel szerzetesek csak húsz év fölöttiek lehetnek, a gyerekek egyelőre növendékként fognak tanulni. A szerzetesek és apácák a buddhista közösségben számos szerepet töltenek be. Első és legfontosabb, hogy őrizzék meg a tanokat és tartsák be a szabályokat. Élő példát kell mutatniuk a világi közösség számára, és segíteniük kell a világi embereket abban, hogy ők is erényekre tehessenek szert.

A buddhista szerzetesek eskütételük után „leadhatják" esküjüket, és visszatérhetnek a világi életbe. Ezt követően akár hétszer is felvehetik és leadhatják fogadalmukat. Tehát a szerzetesi eskü nem akadályozza meg a fiúkat abban, hogy profi focisták vagy mentőbúvárok legyenek.

A gyerekek edzője, Ekapol Csanthavong egy buddhista kolostorhoz csatlakozott, miután tízévesen egy járványban elveszítette a szüleit és hétéves testvérét. 22 évesen hagyta ott a szerzetesi létet, hogy a nagymamáját ápolhassa. A kolostorba viszont azóta is visszajár: az elmúlt években a focicsapat edzése mellett templomszolga volt.

A gyerekekhez csatlakoztak a hozzátartozóik és barátaik is. Adul Szargon kivételével, aki nem buddhista, a barlangban rekedt fiatalok mindegyike részt vett a ceremónián. A va nemzetiségű, keresztény, Mianmarból menekült fiú volt egyébként az egyetlen, aki tudott angolul a gyerekek közül. Emiatt fontos szerepe volt a mentésben, mivel csak ő tudott kommunikálni a brit mentőcsapattal.

Tizennyolc nappal csapdába esésük után, múlt kedden az utolsó négy gyereket és az edzőjüket is kihozták a mentőcsapatok a thaiföldi barlangból, így az ifjúsági futballcsapat mind a 12 tagja és az edző is megmenekült. A focistákat azonnal kórházba vitték, ahol egy hetet töltöttek.

Kommentek:

Top 0