• Belföld
Faktor

Szerinte a kutya hibázott: megszólalt a sofőr, aki kis híján elütött egy látássérültet

Többen viszont úgy gondolják, hogy sem a vakvezető kutya, sem a gazdája nem hibázott.

Jelentkezett annak az autónak a sofőrje, ami a napokban majdnem elgázolt egy vak embert Budapesten, egy XIII. kerületi kereszteződésben. A férfi vakvezető kutyájával előbb megállt a zebránál, de amikor elindultak, egy piros autó tűnt fel az úton, és kis híján balesetet okozott.

A vak férfi az ATV-nek azt mesélte, hogy a kocsi hátsó sárvédője elkapta a kutya fejét, lehetett hallani a koppanást. Az esetről felvétel is készült, mert az állat épp közlekedésbiztonsági vizsgán esett át, hogy később vakvezető lehessen. A videót a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete osztotta meg Facebook-oldalán.

Az ATV híradóját megkereste a sofőr is, aki nevét és arcát nem vállalva nyilatkozott. Szerinte a felvételen látszik, hogy ő már behajtott a kereszteződésbe, amikor a kutya és gazdája lelépett a járdáról, így a kutya megbukott a közlekedésbiztonsági vizsgán. Azt mondta, azért hajtott tovább, mert nem érzékelte, hogy elsodorta az állatot.

Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértő szerint az autós lehetett a vétkes, ugyanis viszonylag gyorsan hajtott át a zebrán annak ellenére, hogy látta az ott várakozó férfit és kutyáját. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője szerint sem a kutya hibázott: szerinte a látássérült férfi is helyesen mérte fel a helyzetet, a KRESZ-szerint ugyanis gyalogosként elsőbbsége volt.

Kommentek:

Top 0