• Külföld
Faktor

Szerdától működik Ausztriában a határirányítási rendszer

Szerdától működik Ausztria déli részén, a Spielfeldnél lévő határirányítási rendszer. A tervek szerint ötszáz katonát is küldenek a térségbe.

Az osztrák belügyminisztérium szerint a januári napi 12 órás tesztidőszak után februártól 24 órában működik majd az átléptetés. Kezdetben napi hatezer, később akár napi tizenegyezer menekült rendezett beléptetését teszi lehetővé az átkelő. Az új rendszerrel a menekülteket regisztrálják, illetve csomagjaikat is ellenőrzik. A tervek szerint a spielfeldi átkelő lesz az egyetlen olyan ausztriai határpont, amelyen a migránsok átmehetnek.

A Kronen Zeitung című osztrák lap szerint a határátkelőnél őrzött gyűjtőközpontot is kialakítanak, ahol a Marokkóból, Algériából és Tunéziából érkező gazdasági bevándorlókat elhelyezik, majd nagyobb csoportokban Szlovéniába küldik majd vissza őket.

Fotó: Europress-Rene Gomolj/AFP

Fotó: Europress-Rene Gomolj/AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    A spielfeldi határátkelőnél 3,7 kilométer hosszú kerítés is épül, ami nyolc méteren hiányos lesz, mivel nem tudtak megegyezni az érintett szakasz egyik földtulajdonosával. A kérdéses részt drótkerítéssel pótolják.  

    A tervek szerint a migránsokat terelőkordonok irányítják Spielfeldnél, családok, illetve nemek szerint szétosztva őket. Az ellenőrzés után pedig vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.     

    Top 16