• Sport
Faktor

Szépen helytállt Kanada ellen a magyar hokicsapat

A saját szintjén sokáig szenzációsan játszó magyar válogatott 7-1-re kikapott a címvédő és olimpiai bajnok kanadai csapattól az oroszországi jégkorong-világbajnokság szentpétervári csoportjának második fordulójában.

Fotók: Alekszander Nemenov/AFP

Fotók: Alekszander Nemenov/AFP

Az erőviszonyokról sokat elárult, hogy amíg a sportág őshazájában 725 ezer igazolt játékost tartanak nyilván, addig Magyarországon ez a létszám 4600, de tíz éve még az 1800-at sem érte el. Kanadában 2600 szabványméretű fedett pálya van, Magyarországon csak 24.

A tengerentúliak keretében olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek kaptak helyet,

a játékosok összkeresete a következő szezonra 24 milliárd forintra rúg, amiből 20-22 évig működne a magyar szövetség.

A magyar csapatban csak a honosított Banham Frank játszott NHL-es mérkőzést, míg Vas János az egyetlen magyar születésű a mostani válogatottban, akinek játékjogát lefoglalta NHL-es klub (2002-ben a Dallas Stars). A riválisnál Corey Perry számított a legnagyobb sztárnak, az Anaheim Ducks csatára 2007-ben Stanley Kupát, míg 2010-ben és 2014-ben olimpiát nyert. Ha Kanada ismét világbajnoki aranyat ünnepel, akkor ő lesz a 27. játékos, akinek mind a három fontos címet sikerül begyűjtenie.

A szlovákok elleni szombati, 4-1-es vereség során során megsérült Magosi Bálint mégis vállalta a játékot, így Kóger Dániel, az agyrázkódással kezelt Sagert Kalvin, valamint Rajna Miklós maradt ki. A magyar szurkolótábor a meccs alatt végig énekelt, buzdította kedvenceit, az állástól függetlenül rendre felharsant az „aki ugrál, büszke magyar” rigmus.

Az első kapura lövés és ütközés a magyaroké volt, ám utána szinte csak a kanadaiaknál volt a korong. A honosított Wehrs Kevin visszahúzás miatt ült ki, az emberelőnyben egyérintős gyors passzok után Mark Scheifele lőtt Hetényi Zoltán kapujába. A harmad derekán Galló Vilmosnak lövés közben eltörött az ütője, ebből lefordult Kanada, és Perry közelről nem hibázott.

Voltak olyan szakaszok, amikor ki tudott jönni a szorításból a válogatott, ám Erdély Csanádot is kiállították, Hetényi pedig sorra védte a lövéseket. A 19. percben sikerült szépíteni: Sofron István jó letámadása után Matt Dumba botjáról lecsorgott a korong, amit Bartalis István a jobb felső sarokba lőtt hatalmas erővel. A szurkolóktól valóságos hangrobbanás rázta meg a csarnokot, írja az MTI.

Forrás: Nemzeti Sport

A második harmad elején a kapus Calvin Pickard rossz passza után hatalmas kavarodás alakult ki a kanadai zónában, és majdnem sikerült egyenlíteni. A magyarok élvezték a játékot, és sokszor jártak Pickard kapuja előtt. A fergeteges hangulat akkor sem változott, amikor öt és fél perc alatt Mark Stone, Brad Marchand, Derick Brassard és Michael Matheson is eredményes volt. A 6-1 után Hetényi helyett a vb-újonc Vay Ádám állt be. Őt a 45. percben avatták fel, Taylor Hall passzkísérlete megpattant az elfekvő Wehrs karján, így a magyar kapus nem védhetett. Ekkorra már visszavett az őrületes tempóból a kanadai együttes, ami jobban feküdt a magyaroknak, ám így is inkább Vay kapuja előtt adódtak ziccerek. A fáradság jeleként sorra jöttek a kiállítások, ezekből viszont nem tudott gólt elérni Kanada. A végén kis híján Galló Vilmos talált be.

A két vereségnél tartó magyarok kedden, közép-európai idő szerint 19.15-kor a franciákkal találkoznak. Ez lesz az első mérkőzés a vb-n, amikor reális esély lehet a pontszerzés.

Eredmény

2. forduló

B-csoport (Szentpétervár)

Kanada-Magyarország 7-1 (2-1, 4-0, 1-0)

Top 0