• Pénz
Faktor

Eltűnhet a pénz a számlájáról, erre nagyon figyeljen, mert változtak a szabályok

Most még a munkáltatóinknak utalhatták vissza a SZÉP Kártyán tárolt vagyonunkat, de ez nemsokára a bankhoz kerül vissza.

Ugyan már hatályba lépett a Széchenyi Pihenő Kártya működését szabályozó új Kormányrendelet, valós változásra csak 2019-től számíthatunk. Az idei évben még él a visszaszámlálás: a május 31. határidőt követően a munkáltatók részére utalják vissza a fel nem használt összegeket - írja a Pénzcentrum.

2018. április 20-án jelent meg a Széchenyi Pihenő Kártya működését szabályozó új Kormányrendelet, amely a kihirdetését követő 30. napon hatályba is lépett. A legfontosabb technikai változás, hogy a szolgáltatók pénzforgalmi számlán kezelik majd az egyenlegeket. Ez a technikai átállás a következő hat hónapban történik majd. A jelenlegi szolgáltatók a jelenlegi rendszerben a rendelet hatályba lépését követő hatodik hónap utolsó napjáig működtethetik a SZÉP Kártyát. Ezután már az új pénzforgalmi számlán kezelt juttatásként használhatjuk az összeget. A rendeletmódosítás a felhasználási területeket és az adózási kérdéseket nem érinti, így továbbra is béren kívüli juttatásként a SZÉP Kártyával 3 különböző féle "alszámlát" tudunk majd kezelni:

  • A szálláshely alszámlára utalt éves maximum 225 ezer forintot az ehhez kapcsolódó kormányrendeletben rögzítésre kerülő szálláshely szolgáltatásra használhatják majd a dolgozók plusz strand és fürdőbelépőt is fizethetünk innen.
  • A vendéglátás alszámlára utalt éves maximum 150 ezer forintot melegkonyhás vendéglátó-helyeken a kormányrendeletben meghatározott étkezési szolgáltatásra használhatjuk fel, emellett strand és fürdőbelépőt is fizethetünk innen.
  • A szabadidő alszámlára utalt éves maximum 75 ezer forintot, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló, kormányrendeletben meghatározott szolgáltatásokra költhetjük.

A munkavállalókat és a munkáltatókat érintő újdonság, hogy pénzforgalmi szolgáltatók a feltöltést követő második év május 31-e után nem a munkáltatók részére utalják vissza majd a fel nem használt összeget. Az ilyen maradvány összegek a bankoknál továbbra is hozzáférhetők lesznek a munkavállalók számára, de a szolgáltatók díjat számíthatnak fel ebből. Ezt a díjat a pénzforgalmi szolgáltatók a SZÉP Kártyával közvetlenül összefüggő marketing költségeikre fordíthatják. A felszámított havidíj a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 százaléka lehet.

A lejáró egyenlegek kezeléshez kapcsolódóan az új rendelet tartalmazza azt is, hogy a bank a kártyabirtokos figyelmét felhívja a feltöltést követő második év május 31-e előtt legalább 2 hónappal arra, hogy mekkora ilyen "lejáró" összeg van a számláján. Emellett arról is tájékoztatja a kártyabirtokosokat, hogy a fenti időponttól kezdve milyen mértékű díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre.

Az új rendelet alapján a jelenlegi SZÉP Kártya szolgáltatók a jelenlegi kártyarendszert a rendelet hatályba lépése után még hat hónapig a jelenlegi szabályok alapján működtethetik. Mivel a lejáró egyenlegek kezelésének új módja az új rendszerben működő bankokra vonatkoznak, így az idei május 31. határidőt követően a jelenlegi rendszerben működő szolgáltatóktól még nagy eséllyel a munkáltatókhoz kerül vissza a lejáró egyenleg. Aztán majd 2019 májusában lép életbe az új rendszer.

Így érdemes idén mindenkinek elkölteni a lejáró egyenleget, mert nagy eséllyel május 31. után már nem lesz ez elérhető a munkavállalók számára.

Kommentek:

Top 0