• Belföld
CsR

Szenzációs magyar felfedezés: így manipulálják az embert a kutyák

Az ELTE etológiai tanszékének kutatása szerint másként reagálnak a kutyák a nőkre és másként a férfiakra.

A kutyák nem harcolnak, ha nem muszáj, inkább átverik az ellenfelet. Olyan hangokat adnak ki, amelyekből arra lehet következtetni, hogy nagyobbak, mint a valóságban. A taktikát emberekkel szemben is alkalmazzák.

A kutyák veszélyesebbnek tartják a férfiakat, mint a nőket - bizonyították kísérletekkel az ELTE etológiai tanszékén.

Kiderült, hogy nem az ember testméretétől függ a kutyák pánikreakciója, hanem a fenyegető ember nemétől.

A kutyák az átélt fenyegetettség mértékének függvényében manipulálják a testméretükről szóló hanginformációt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusai szerint.

A kutya morogni kezd, ha ijesztő, fenyegető helyzetbe kerül. A morgás sok esetben megelőzi a komolyabb agressziót, és jó esetben a szemben álló fél már a morgás hallatán lemond a konfrontációról - olvasható az egyetem közleményében.

A rögzített morgások számos akusztikai paraméterének elemzését követően kiderült, a kutya védekező reakciója nem a fenyegető személyek testméretétől, hanem inkább a közeledő ember nemétől függött.

A kutya másként morgott, amikor férfi közeledett és másként amikor nő. A férfiak esetében olyan hangokat adott ki, aminek alapján a testméretét nagyobbnak gondolnánk mint amekkora.

Mindezt befolyásolta az is, hogy az adott kutya milyen családban él: a férfira adott erősebb védekező reakciót olyan kutyák mutatták inkább, amelyeknek hölgy volt a gazdája, vagy vegyes, férfiakból és nőkből álló családban éltek - írja a hazipatika.com.

Kommentek:

Top 0