• Külföld
Faktor

Ők robbantottak a metróban, magyar diákok is voltak a közelben - fotók

Megnevezték a gyanúsítottakat, de eközben egy szakállas férfi besétált a rendőrségre.

A hatóságok a 22 éves, kazah állampolgárságú Makszim Arisevet gyanúsítják a szentpétervári öngyilkos metrórobbantás elkövetésével, emellett az orosz Nyomozó Bizottság körözést adott ki az ugyancsak 22 éves, kirgizisztáni születésű, de orosz útlevéllel rendelkező Akbarzson Dzsalilov ellen - írja az MTI a Fontanka orosz hírportálra hivatkozva.

Fotó: Twitter

Fotó: Twitter

Ez egybevág a TASZSZ rendvédelmi szervekre hivatkozó közlésével, miszerint az öngyilkos támadó egy közép-ázsiai férfi volt, aki kapcsolatban állt szíriai militánsokkal. Az orosz hírügynökség informátora szerint az elkövető a metrókocsi közepén állt, nem messze az ajtótól.

A bomba vagy a testéhez volt erősítve, vagy a hátizsákjában volt, vagy kézben tartotta azt, a hasa magasságában

- mondta a TASZSZ-nak a névtelenül nyilatkozó forrás. A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak. A rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős minisztérium kedden hajnalban közölte, hogy a robbantás miatt 51 embert vittek kórházba. Korábban az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság 11 halottról és 45 sebesültről számolt be.

A Mirror azt írja, hogy besétált a rendőrségre az a szakállas férfi, akinek fotója bejárta az internetet, miután két bomba is robbant a szentpétervári metró két állomásán. Az első feltételezések szerint a térfigyelők által rögzített férfinek lehetett köze a merénylethez, ő azonban állítja, hogy ártatlan és csak muszlim külseje miatt kiáltották ki egyből merénylőnek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke a köztévében. Egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is, de ők is jól vannak, sikerült felvenni velük a kapcsolatot.

Kommentek:

Top 0