• Élet
Faktor

Most végre tudományosan is bizonyították: a szemüvegesek okosabbak

Egy friss felmérés támasztotta alá a régi hiedelmet.

Ha valahol okos embert akarnak megjeleníteni, akár filmen, akár regényben, általában szemüvegesnek ábrázolják. A Nature Communications-ben most megjelent tanulmány szerint pedig ez nem csak egy elhasznált klisé, tényleg van összefüggés: a szemüvegesek nagyobb valószínűséggel okosabbak.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

A témában ez volt a valaha végzett legnagyobb tanulmány. A University of Edinburgh kutatói vizsgálták meg 300 ezer ember kognitív és genetikai adatait. Arra jutottak, hogy jelentős átfedés van általános kognitív funkciók, reakcióidő és bizonyos egészségügyi mutatók, így a látás, a magas vérnyomás és az élettartam között. Ami pedig egyértelműen kiderült:  azok, akik intelligensebbek voltak, 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek olyan génekkel, amik alapján valószínűleg szemüveget kell viselniük. 

De nemcsak a rosszabb látás kötődik a magasabb intelligenciához, vannak egészségügyi előnyei is. Az okosabb emberek körében kisebb a tüdőrák, a tüdőgyulladás és a depresszió valószínűsége.

Azt azért a tanulmány is megjegyzi, hogy ez még nem oksági kapcsolat. Ráadásul az okosság mérése is szubjektív, a tanulmányt bemutató cikk pedig megjegyzi, hogy ha elkezdjük az intelligenciát a génekhez kötni, máris a fajelmélet kapujában találjuk magunkat.

Nem is kell ehhez feltétlenül a genetikához nyúlni - tanulmányok sora mutatja, hogy a szemüveges embereket amúgy is okosabbnak, megbízhatóbbnak és őszintébbnek érzékelik és kezelik az emberek. Ezért javasolja sok védőügyvéd a védencének, hogy viseljen szemüveget a tárgyaláson - írja a The Guardian.

Kommentek:

Top 0