• Kultúra

Szemétnek hitték a takarítók, kidobták a kiállítás teljes anyagát

Az installáció egy vad buli nyomait idézte fel az olasz múzeumban – a takarítók pedig azt hitték, szemetet látnak.

Ilyen volt a kiállítás...
Fotó: Eleonora Chiari - Facebook

Ilyen volt a kiállítás... Fotó: Eleonora Chiari - Facebook

A kiállítás a „Hová menjünk táncolni ma este?” címet viselte és az 1980-as évek hedonizmusát és korrupt politikáját mutatta be. A milánói Sara Goldschmied és Eleonora Chiari mindezt cigarettás dobozokkal, üres üvegekkel, színes papírszalagokkal, konfettivel, elhagyott cipőkkel és ruhákkal ábrázolta.

Amikor a bolzanói Museion múzeum takarítói elkezdtek dolgozni, a terem láttán azt hitték, ez is az előző napi buli végeredménye - merthogy valóban volt egy ünnepség a múzeumban előtte. Ezért azonnal elkezdtek takarítani, és még arra is ügyeltek, hogy külön szemeteszsákokba pakolják az üveget, a papírt és a műanyagot is, hogy később újra lehessen hasznosítani őket.

„Természetesen szóltunk a személyzetnek, hogy a műveket ne takarítsák el” – mondta el a helyi lapnak a múzeum kurátora, Letizia Ragaglia. „Előző este ünnepség volt a múzeumban, ezért jeleztük a takarítóknak, hogy csak az előcsarnokot takarítsák ki, és minden mást hagyjanak. Valószínűleg azt hitték, ez a rész is az előcsarnokhoz tartozott.”

A hiba még azelőtt kiderült, hogy a takarítók kidobták volna a szemeteszsákokat, vagy elküldték volna újrahasznosításra. Ígya művészek megpróbálhatják visszaállítani az installációt az eredeti állapotába.

...és ilyen lett
Fotó: Museion Bozen-Bolzano - Facebook

...és ilyen lett Fotó: Museion Bozen-Bolzano - Facebook

„Minden visszateszünk a helyére. Szerencsére vannak fotóink, ez segíteni fogja a munkánkat.” – mondta Ragaglia. A múzeum elnézést kért a látogatóktól, amiért ideiglenesen nem láthatják a kiállítást, de hamarosan újra elkészül az installáció.

Nem ez volt az első eset, hogy egy takarító szemétnek nézte egy művész kiállítási anyagát: 2001-ben Londonban Emanuele Asere egy, sörösdobozokból, kávéscsészékből és körülöttük lévő szemétből álló kompozíciót takarított el, a művész, Damien Hirst legnagyobb bánatára – írja a Telegraph.

„Számomra egy pillanatig sem tűnt művészi alkotásnak – nem hasonlított semmilyen művészetre. Úgyhogy összetakarítottam, és kidobtam” – mesélte akkor a túlbuzgó takarító.

Top 0