• Kultúra
Faktor

Szemétnek hitte és kidobta a templomi kiállítást egy takarítónő

Eltakarította és a kukába tette egy kortárs műalkotás egyes darabjait a takarítónő egy mannheimi templomban.

Romana Menze-Kuh installációjának neve Behausung 6/2016 (Hajlék 6/2016). A búvóhelyet formázó aranyszínű mentőfólia mellett a Philippuskirche evangélikus templom padlóján emberi alakokat formázó kisebb fóliadarabokat is elhelyezett a művész. A mű a hajlékot kereső, szükséget szenvedő embereket jelképezte.

A művész, amikor megtudta, mi történt szinte szóhoz sem jutott. Azt mondta: "Sokként ért, és azt gondoltam, ez nem lehet igaz".

Az eset még január végén történt, azóta Menze-Kuh a kukába került fóliát a szemetesvödörrel együtt beépítette installációjába. Mint mondta: "Ezzel új jelentést kapott. A nevét 6a/2016-ra változtattam" - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A templom lelkésze szólt a takarítással megbízott cégnek is az esetről, de kérésének megfelelően a takarítónőt nem büntetik meg. A lelkész azt mondta, így is elég kellemetlenül érzi magát az asszony.

    Takarítók tavaly szemétnek véltek és feltakarítottak egy üres pezsgősüvegek és konfettik alkotta installációt is az észak-olaszországi Bolzano művészeti múzeumában, ahol később helyrehozták a hibát és újra kiállították a műalkotást.

    Top 16