• Külföld
Faktor

Megindult a szemét, több tucatnyi embert ölt meg

Szeméthegyomlás okozott tömegszerencsétlenséget Srí Lankán: elpusztított közel 150 házat és sokakat megölt.

A katasztrófa péntek éjjel történt Colombótól nem messze, Meetotamulla hulladéktelepénél. Valószínűleg felelőtlenül magasra halmozták a lerakók a szemetet, és az egyik hulladékhegyet egy erős széllökés leomlasztotta.

Hétfő reggelig 29 holttestet ástak ki a szemét- és sárréteg alól, de valószínű,  hogy sokkal többen vesztették életüket. A hatóság közlése szerint legalább harmincan eltűntek. Tizenegy ember megsérült, őket kórházban ápolják.

Az esetleges túlélők - és a halottak - utáni kutatást jórészt katonák végzik, ásókkal, kapákkal próbálják eltakarítani a helyenként nyolc méter mély hulladék- és talajréteget a romba dőlt házak fölül.

A szeméttelepre évek óta hordják Colombo hulladékát, amelybe rengeteg építési törmelék is kerül, mert a szigetország fővárosában sok az épületfelújítás. A szeméttelep egyre nagyobb lett, és egyre fenyegetőbb a körötte lakók számára, akik már többször tiltakoztak a szemétveszély miatt.

"Nem ezek az emberek költöztek a szeméthegy tövébe, hanem a szeméthegy terpeszkedett egészen az otthonukig"

- mondta egy riksasofőr, akinek házát csodával határosan elkerülte az omlás, miközben szomszédjai közül 23-an halálukat lelték saját otthonukban.

Kommentek:

Top 0