• Krimi
Faktor

Százmilliónál is több lehet Lagzi Lajcsi tartozása

A magyar lakodalmas rock atyja, a dörzsölt üzletember és tehetséges marketingguru, aki egykor megérezte, miből lehet milliárdokat összehozni, sőt, még a fényevést is kipróbálta és most bajban van, meggondolta magát. Merthogy Galambos Lajos, akit feleségével és egy 39 éves táti férfivel együtt szeptember 22-én vettek őrizetbe a Fejér megyei rendőrök és azóta letartóztatták, mégis vallomást tenne. Tegnap még elzárkózott ettől.

Ahogy azt a Faktor is megírta, az ügyészég szerint Galambos Lajos és felesége, Boglárka a letartóztatott férfivel együtt közműszolgáltatókat lopott meg. A Mocsa Öregtó Kft. nevű cége telephelyén, Boldogasszonypusztán, mocsai házában és a feleségéről elnevezett tatai lakóparkjában, a Boglárka Apartmanparkban is lopta az áramot, a vizet és a gázt öt éven keresztül.

Emellett azzal is gyanúsítják, hogy több százezer forinttal megvesztegetett ellenőröket, amire az ügyészség szerint egy telefonbeszélgetés a bizonyíték. A Blikk azt írta, hogy 30 millió forinttal csak a gázműveknek tartozik és ez csak az egyik ingatlanjával, a Boglárka lakóparkkal kapcsolatban meghatározott összeg. A vízszolgáltatónak is több tíz milliós hiányt okozott, villanyszámlája kiegyenlítésére pedig 50 millió forint is kevés lenne.  Mivel több ingatlant is említett az ügyészség, könnyű kiszámolni, százmillió forintnál is több lehet a tartozása.

Ügyvédje, Berényi András korábban úgy nyilatkozott, védence nem akar beszélni a rendőrökkel, ma már azt mondta, hosszú, részletes vallomásra készül, és továbbra is kitart ártatlansága mellett. Tegnap benyújtották a fellebbezést az előzetes letartóztatás ellen. Két hétig, amíg ezt vizsgálják, Lagzi Lajcsi biztosan előzetesben marad. Őrizetbe vétele óta a rendőrök kétszer tartottak házkutatást nála. Számítógépeket, laptopokat, iratokat foglaltak le és kihallgatták a szomszédait is. Bizonyítékokat gyűjtenek, és az után kutakodnak, milyen módszerekkel csalhatott. Az Origo szerint egy lakóparkban egy gipszkartonnal leválasztott szobával spóroltak meg 1-2 millió forint áramköltséget havonta, úgy, hogy közben csak a villanyóra alacsony állása után fizették a számlát, így keletkezett a hiány.  Mellesleg az ingatlanokat is harminc százalékos energiamegtakarítással reklámozták. A rendőrség gyanúja szerint a víz- és gázbekötések sem voltak szabályosak. És a másik két szolgáltató esetében is a felszerelt fogyasztásmérők óraállásai alapján fizettek havonta alacsonyabb összeget.

"Van szerencsém, s önnek is lesz, ha kazettát Lajcsitól vesz"1989-ben ezzel a szlogennel hirdette magát Lagzi Lajcsi. A korban szokatlan marketingfogással ugyanis luxusautót nyerhetett nála az, akinek kazettájában a nyertes szám volt. Pedig még közel sem állt ahhoz, hogy ő legyen a legnagyobb. Akkoriban pletykák keringtek arról, hogy az utcazenész megnyerte a főnyereményt a lottón, emiatt ilyen adakozó, pedig csak arról volt szó, hogy tudta, mi kell a közönségének. A nyolcvanas években két és fél milliót adott el az utcán a lakodalmas kazettákból. A legtöbbet fénykorában, a kilencvenes évek elején kereshette.

Galambos Lajos konzervatóriumot végzett, de mivel rájött, hogy nincs tehetsége a klasszikus műfajhoz, új úton indult. Tizenöt évvel ezelőtt a Magyar Narancsban úgy nyilatkozott, a könnyed szórakoztatást választotta, és nem érdekelte, hogy pfujjoltak a Zeneakadémián, amikor szóba került a neve. Álmodott egy nagyot, benne akart lenni a tévében. 1989-től házalni kezdett az akkoriban még egyetlen csatornának számító Magyar Televíziónál. „Semmi mást nem akartam, csak egyetlenegy adást. Nem kértem érte pénzt, semmit. Be akartam bizonyítani, hogy én, a körön kívül álló, fiatal gyerek is képes vagyok sikeres műsort csinálni.” – mondta. Nem rúgták ki, az ötlet tetszett Hankiss Elemérnek, a televízió rendszerváltás utáni első elnökének és az intendánsoknak. „De mire odajutott a dolog, hogy elkezdhessük az egészet, megváltozott a leosztás, azoknál a véleményem szerint korrupt osztályoknál kötöttem ki, ahol csak azt nézték, hány százalék megy zsebbe. Mivel ebben nem vettem részt, műsor sem lett.”

„Kiszolgáltuk a közönséget”Amikor aztán elindult a TV2 és benne Dáridó című műsora, amelyből azóta egy egész brandet felépített, és sokáig nagyon jól élt belőle, már az egész ország ismerte. Nem csoda, hogy a csatorna nézettségét is meghatározta. Akkoriban mindene megvolt. Ekkoriban érett be zenei karrierje is. Ezzel a műsorral vált műfaja meghatározó figurájává, valódi mecénássá, akinek sok fiatal muzsikus köszönheti karrierjét. A Life Networkön Szily Nórának sikere titkát abban említette meg, hogy kiszolgálta a közönséget. Azt mondta, ez vezérelte akkor és ez meglehetősen nehéz feladatnak látszott.

A műsor azonban szép lassan kifulladt, a kereskedelmi célcsoportban egyre kevesebben nézték, és a TV2 2002-es kormányváltás utáni új vezetése már nem tartott rá igényt. A közszolgálati tévéhez került, ahol a Szuperbulival ott folytatta, ahol abbahagyta. Köztévés szinten komoly nézettséget produkált, de valami mégis megváltozott. Televíziós karrierje lejtőre került. 2006-ban az RTL Klubhoz tartozó kábeltévén, a Muzsika TV-n még kapott egy lehetőséget, de az egyre kisebb csatornákon egyre kisebb nézettséget ért el, még a csatornák várakozásaihoz képest is. Ekkor döntött úgy, hogy ingatlanokba fektet a tévéműsor-gyártás mellett-helyett. És bár egy rövid időre újra szóba került, hogy visszatér a TV2 képernyőjére, ez nem valósult meg.

Nevéhez hosszabb-rövidebb időszakra több vállalkozás is köthető, amit több-kevesebb sikerrel üzemeltetett az elmúlt években. Papíron egyikből sem származott nagy haszna, sőt, néhány csődbe is ment. A Freitag és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. és a DP Kulturális Szolgáltató Kft. például ma is végelszámolás alatt áll, a CD President nevű cégénél korábban zajlott le ez az eljárás. És amíg a McROVER kényszertörléssel szűnt meg, addig a BSM Ingatlanforgalmazó és az E.V.I. Gast Európai Vendéglátó-ipari Kft. és a televíziós tevékenységeire létrehozott Dartart Televíziós Műsorkészítő Kft. is felszámolás alatt áll. Az ügyben érintett Boglárka Apartmanpark Ingatlanforgalmazó Kft. ellenben 2,3 milliós nyereséggel zárta a tavalyi évet, és pontosan ugyanennyi nyereséget írhatott le a televízióműsor-készítéssel foglalkozó Odirda nevű cégében is Galambos Lajos. A KLP Ingatlanforgalmi Korlátolt Felelősségű Társaság viszont mindössze 817 ezer forintos nyereséget termelt a korábbi milliós veszteségű évek után.

Most a székesfehérvári büntetésvégrehajtási intézetben minden szabadidejét annak szenteli, hogy összeállítsa a részletes vádlotti vallomást.

„Számára most a legküzdelmesebb feladat, hogy megbirkózzon a bezártsággal. Megítélése szerint nem érdemli meg ezt a helyzetet. A leginkább az viseli meg, hogy a felesége is ugyanebben a helyzetben van, holott Boglárka még azt sem tudta, hol van a villanyóra″ - így nyilatkozott kedden ügyvédje, Berényi András.

Top 0