• Külföld
Faktor

Százezer tonna metán került a levegőbe az óriási gázszivárgás miatt

Százezer tonna metán került a levegőbe az októbertől februárig tartó, Los Angeles környéki óriási gázszivárgással. Ennyi metán üvegházhatása megegyezik azzal, amennyit több mint félmillió személyautó okoz egy év alatt az Egyesült Államokban.

Az Aliso kanyonhoz vezető tározóaknán keletkezett léket február 11-én, több mint három és fél hónapon át tartó szivárgás után sikerült eltömíteni. A masszív metángázömlést az amerikai történelem legnagyobb gázkitörésének, a 2010-es mexikói-öbölbeli olajkitörés óta a legnagyobb természeti katasztrófának minősítik.

Fotó: Europress-Environmental Defense Fund / AFP

Fotó: Europress-Environmental Defense Fund / AFP

A Los Angeles északi részén lévő földalatti gáztározóból egy léken keresztül 112 napon át áramlott az üvegházhatású metán. Egy ilyen véletlen baleset a földgázkitermelés során megmutatja, milyen könnyen veszélybe kerülhetnek a helyi és az országos klímavédelmi stratégiák. Az egy évben szükséges gázkészlet egytizedét világszerte ilyen földalatti tározókban tárolják.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Stephen Conley, a davisi Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai tanulmányuk elkészítéséhez azokat az adatokat elemezték, amelyeket a november 7. és február 13. között végzett 13 tudományos mérőrepülés során gyűjtöttek.

  Januárban szükségállapotot hirdettek a gáztározóhoz közeli Porter Ranchon, az egyik északi Los Angeles-i elővárosban. Mintegy 11 ezer ott lakót telepítettek ki, sokan hányingerre, orrvérzésre és fejfájásra panaszkodtak.

  "A metánszivárgás mértéke hihetetlenül nagy volt, a legnagyobb, amit valaha láttunk" - mondta Donald Blake, a tanulmány társszerzője, aki harminc éve méri a levegőben lévő szennyezőanyagokat szerte a világon. A tudós szerint előfordult, hogy óránként 4,5 tonna etán és akár 60 tonna metán is távozott a léken át. Ez a mennyiség egy nap alatt egy akkora ballont lett volna képes megtölteni metánnal, mint a híres, 90 ezer férőhelyes kaliforniai Rose Bowl stadion.

  Az érintett település talajközeli levegőjében Blake nagy mértékben talált egyéb veszélyes anyagokat is, például a rákkeltő benzolt és egészségkárosító xilolt - írta az MTI a Science című lapra hivatkozva.

  Csak Kaliforniában 340 földalatti földgáztározó van, ezek közül 160-at az a Southern California Gas üzemeltet, melyet a Porter Ranch-i szivárgásért is felelőssé tettek. Jelenleg azt vizsgálják, mi okozta a gázkitörést 2400 méteres mélységben, és miért tartott olyan sokáig a megfékezése.

  Az Aliso kanyonnal összeköttetésben álló gáztározó a negyedik legnagyobb az Egyesült Államokban. Elég földgázt tárolnak itt ahhoz, hogy egy hónapon át ellássa Dél-Kaliforniát. Az aknát 1953-ban fúrták olajkitermelés céljából, a 70-es évek óta használták földgáz tárolására.

  Top 16