• Külföld
Faktor

Gyilkos hideg: megbénult az Egyesült Államok északkeleti része

Már húsz halálos áldozata van a hidegnek, az embereknek nem ajánlják, hogy kitegyék a lábukat a házból.

Mintegy száz millió ember életét keseríti meg ezen a hétvégén a téli ítéletidő - amelyről korábban itt írtunk - az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, ahol a hóviharoknak és a sarkvidéki hidegnek már húsz halálos áldozata volt az elmúlt napokban és ahol a légi közlekedés időlegesen megbénult, az időjárás pedig a jövő hét első napjaiban sem ad kegyelmet a lakosságnak - írja az MTI.

A hőmérő higanyszála "mélyre zuhant" szombaton New Hampshire-ben, melynek havas hegycsúcsain a sajtójelentések szerint a hideg a mínusz 40 Celsius-fokot is elérte, péntek éjszaka pedig a hidegérzet mínusz 70 fokos volt.

Brooklynban ilyen a helyzet. Fotó: Europress - AFP/Angela Weiss

Brooklynban ilyen a helyzet. Fotó: Europress - AFP/Angela Weiss

Jeges szélviharok sújtották Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Pennsylvania és Maryland államokat, ahol az országos meteorológiai szolgálat határozottan felhívta a lakosság figyelmét a meleg öltözködés fontosságára, valamint arra, hogy a megfagyást elkerülendő senki ne tartózkodjon tíz-húsz percnél többet szabad levegőn.

A New York-i repülőteret csütörtökön érte hatalmas erejű hóvihar, ami teljesen megbénította a légi közlekedést. Ezen a hétvégén fokozatosan próbálják helyreállítani az alaposan megcsappant forgalmat, de felhívják a figyelmet, hogy a következő napokban is csak korlátozott számú légi járatot indíthatnak vagy fogadhatnak e légi kikötőben.

Ebben a városban egyébként az elmúlt napokban rendkívüli állapotot rendeltek el az ítéletidő miatt, az iskolák a hét közepén zárva maradtak, a Central Park is néptelenné vált, ahol szombaton mínusz 8 Celsius-fokra csökkent a hőmérséklet, a hidegérzet pedig elérte a mínusz 20 Celsius-fokot.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás a jövő hét első napjaira sem. A meteorológiai előrejelzések szerint további sűrű havazás várható, hétfőre virradóra viharos szelekre lehet számítani, elsősorban Chicagóban, Clevelandben, New Yorkban és Atlantában. Viszonylagos javulás a hét közepe felé várható.

Kommentek:

Top 0