• Krimi

Száz megcsonkított holttestet találtak a börtön szennyvízcsatornájában

Legalább száz megcsonkított holttestet találtak a hatóságok egy kolumbiai börtön szennyvízcsatorna-hálózatában. Az áldozatok között nemcsak rabok és látogatók voltak.

Vizsgálatot indítottak a főváros, Bogotá La Modelo, az ország legnagyobb és a legzsúfoltabb börtönében. Tisztviselők szerint az is lehetséges, hogy az embereket más városok börtöneiben csonkították meg és maradványaikat ennek a börtönnek a szennyvízcsatornájában rejtették el. Szerintük Popayan, Bucaramanga és Barranquilla városok lehettek azok, ahol ezek a kínzások 1999 és 2001 között, esetleg később történtek - értesült a CNN.

Fotó: Europress-Guillermo Legaria/AFP

Fotó: Europress-Guillermo Legaria/AFP

Caterina Heyck Puyana különleges ügyész azt mondta, hogy a kolumbiai legfőbb ügyészség vizsgálja, mi történt a La Modelo börtönben az elmúlt hónapokban.

Az áldozatok rabok voltak, illetve látogatók és olyan emberek, akiknek semmi közük nem volt ehhez a börtönhöz. Maradványaikat a szennyvízcsatornába dobták

- mondta az ügyész. A holttestekre egy félkatonai szervezett két korábbi tagja, Mario Jaimes Meíja, más néven El Panadero (a Pék) és Alejandro Cardenas Orozco, azaz JJ ügyének vizsgálatakor bukkantak. A hatóságok szerint Jaimes volt Santander város félkatonai szervezetének parancsnoka. Jaimes megvesztegette a börtön őreit, és ő ellenőrizte a bejárást a börtönnek abba a szárnyába, ahol gyilkoltak.

A két férfit azzal is vádolják, hogy elrabolták, megkínozták és megerőszakolták Jineth Bedoya újságírót, aki 2000 májusában vizsgálta a La Modelo börtönnel kapcsolatos fegyvercsempészési és korrupciós ügyeket, illetve a gyilkosságokat és az emberek eltűnését. Bedoya tétlenséggel vádolta meg a kolumbiai kormányt az Emberi Jogok Amerikaközi Bíróságán. Korábban kijelentette: hálás, amiért a hatóságok vizsgálják az ügyet, de ezt már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenniük.

Top 0