• Külföld
Faktor

Szaúdi-thaiföldi gyémántviszály: a tolvaj szerzetesnek állt

A Szaúd-Arábia és Thaiföld között több mint 25 éve tartó gyémántviszályban újabb fordulat következett be, mivel a drágakövek tolvaja úgy határozott, hogy lemond világi életéről, és szerzetesnek áll.

1989-ben Kriangkrai Tehamong takarítóként dolgozott az egyik szaúdi herceg palotájában, ahonnan több mint 17 millió euró (mintegy 5,3 milliárd forint) értékben ékszereket lopott el. Thaiföldre menekült, ahol rövid időn belül elfogták. A thaiföldi rendőrök lefoglalták az ékszerek nagyobb részét, majd  visszaszolgáltatták.

Illusztráció: pixabay

Illusztráció: pixabay

A szaúdi herceg azonban később azt állította, hogy a visszakapott gyémántok csupán értéktelen hamisítványok. A thaiföldi hatóságok ezt cáfolták.

Három szaúdi diplomatát, akiket az eredeti kövek felkutatására küldtek, meggyilkoltak 1990-ben Bankokban, egy üzletember pedig eltűnt.

A szunnita királyság arra gyanakodott, hogy az ékszerek eltűnését övező összeesküvéshez a legmagasabb thaiföldi vezető köröknek is közük van.

Az ügy máig megoldatlan maradt, Kriangkrait ugyanakkor hazájában öt év börtönre ítélték a lopás miatt. Most felcsapott szerzetesnek, ami azt jelenti, hogy kilép a világi életből, és nem lehet a gyémántokról faggatni.

Az 1989-ben történt nagy port kavaró bűntény miatt Szaúd-Arábia máig nem küldött nagykövetet Thaiföldre - írta az MTI.

Top 0