• Külföld
Faktor

Történelmi pillanat: újra kinyitnak a mozik

Több mint 35 évi tilalom után márciustól újra működhetnek mozik Szaúd-Arábiában, a hatósági engedélyek kiadása hamarosan kezdetét veszi - közölte a kulturális minisztérium, amely közleményében jelentős fejleményének nevezte a változást az ország szórakoztatóipara számára.

Mohamed bin Szalmán herceg, szaúdi trónörökös támogatásával nemrég egy ambiciózus gazdaság- és társadalomfejlesztési reformterv megvalósítása kezdődött el az arab királyságban, és ennek részeként a kormány a szórakozás különböző formáit is - koncertek, színpadi előadások megrendezése, mozik létesítése - igyekszik elősegíteni, az ultrakonzervatív ellenzék tiltakozása ellenére.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A minisztérium szerint a mozik létesítése új állásokat és képzési lehetőségeket teremt majd. 2030-ig 300 mozi megnyitására számítanak, összesen 2000 vetítőteremmel. A mozik engedélyezésének terve már korábban ismert volt, és a szaúdi mufti januárban tiltakozott ellene, mert szerinte a filmszínházak "erkölcsi romlásba" viszik majd az embereket, mert megkönnyítik a nemek keveredését.

    Bár a mozik nem működhettek az elmúlt évtizedekben, a szaúdi filmgyártás nemzetközi hírnevet szerzett magának az utóbbi években.

    A júniusban trónörökössé megtett, 32 éves Mohamed bin Szalmán herceg nem sokkal előléptetése után bejelentette, hogy igyekszik csökkenteni a konzervatív vallási vezetés befolyását az ország életére, és visszatéríteni Szaúd-Arábiát a "mérsékelt iszlámhoz". A gazdasági és társadalmi nyitás mellett novemberben korrupcióellenes harcot is hirdetett a herceg, és azóta már több száz embert idéztek be kihallgatásra feltételezett korrupciós ügyekkel kapcsolatban. A társadalmi reformok között nagy jelentőségű, hogy a jövő év júniusától nők is vezethetnek autót az országban. Ezt szeptemberben jelentették be.

    Kommentek:

    Top 16