• Külföld
Faktor

Szanyi a Faktornak Brüsszelből: nem félünk, ezt az ajándékot nem kapják meg a terroristák

Nincs száz százalékos biztonság, de a képviselő úgy látja, az EU-intézmények dolgozói igen fegyelmezettek, mindenki teszi a dolgát. Szanyi Tibor inkább a rendőri-titkosszolgálati munka hatékonyságában bízik, nem a tömeges ellenőrzésekben.

„A városban, pontosabban az „európai negyedben” teljesen leállt a forgalom, kiürültek az utcák, csak gyalog lehet közlekedni, ám így is minden sarkon rendőr áll és csak azokat engedik tovább, akik igazolni tudják, hogy dolguk van errefelé” – nyilatkozta a Faktornak Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő kora délután. A helyzetre való tekintettel e-mailben válaszolt kérdéseinkre, a telefonok ugyanis alig működnek Brüsszelben.

A képviselő a robbantások után munkahelyén, az Európai Parlament épületében rekedt. Véleménye szerint az EU intézményei biztonságban vannak. „Hogy mit hoz a holnap, az nyilván nem tudható, de

a gyász és a döbbenet után mégis a normalizálódás érdekében dolgozik mindenki

– írta az EP-képviselő.              

Az, hogy egy ilyen támadás a korábban is magas szintű belbiztonsági intézkedések közepette is bekövetkezhet, Szanyi Tibor szerint nem kelt félelmet az EU bürokratái között. „Nincs 100 százalékos biztonság, de úgy látom, hogy az EU intézmények dolgozói és környezetük igen fegyelmezettek. Nem félnek, nem félünk. Ezt az ajándékot, mármint, hogy féljünk, senki nem akarja megadni a terroristáknak – írta a magyar EP-képviselő.

Véleménye szerint a merényletek egyértelműen Európa ellen irányultak. Kérdésünkre, hogy mit tehet az EU a terrorfenyegetettség csökkentése érdekében, úgy válaszolt: nem hisz a tömeges ellenőrzések hatékonyságában. „Sokkal eredményesebbnek tartom a célzott akciókat. Ehhez sokkal inkább felderítésre, megelőzésre felállított intézményekre van szükség: kiválóan felszerelt, képzett és persze jól fizetett rendőrökre, titkosszolgálatokra” – mondta.

Belgiumban korábban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget az eddigi információk szerint harmincnégy halálos áldozatot követelő támadások miatt. A hatóságok délelőtt teljesen leállították a tömegközlekedési hálózatot és lezárták az összes metróállomást és a vasútállomásokat is. Összefoglalónkat itt találja.

Top 0