• Külföld
Faktor

Baj van a határnál: fertőző víz folyik át a magyar oldalra

A Greenpeace munkatársai megvizsgálták a Szamos vizét. Kiderült, hogy továbbra is fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A folyóból vett minták a Szamos magyar oldalán is szennyezettek voltak. A környezetvédő szervezet most azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

A Greenpeace nemzetközi szakértői csapata augusztus végén újra elment a romániai Szatmár megyei Vetés településen a Szamos partjához, hogy mintát vegyen a folyóból.

A korábbi, májusi Greenpeace-felmérések során ugyanis kiderült: a területen működő Unicarm húsüzemét is magába foglaló telephelyről bűzös, fertőző, veszélyes hulladék, állati maradványok ömlöttek tisztítatlanul a Szamos folyóba, ami a pár kilométerre lévő magyar területeken is problémát okozott.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az augusztus végi friss Greenpeace-vizsgálat megmutatta, hogy továbbra is rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli habzó, büdös szennyvíz folyik a folyóba.

  Az akkreditált laboratóriumból származó vizsgálati eredmények ismét azt mutatták, hogy továbbra is fertőző, tisztítatlan szennyvíz jut a Szamosba. A fertőzéseket okozó coliform baktérium telepszáma továbbra is meghaladta az elfogadható értéket, vagyis a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül.

  A folyón leúszó rothadó szennyezés még a pár kilométerrel lejjebbi magyar oldalon, a befolyás alatt körülbelül 6 kilométerrel, Csengernél is érzékelhető és kimutatható volt.

  „Érthetetlen, hogy több hónapnyi botrány után még midig szennyezés folyik a Szamosba, megkeserítve a környéken kikapcsolódni, fürödni, horgászni kívánók életét. A hatóságokat újfent értesítjük az eredményekről, és azt várjuk tőlük: haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének” – idézi Simon Gergelyt, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjét a 24.hu.

  Kommentek:

  Top 16