• Tech
Faktor

Itt ellenőrizheti, hogy mennyivel lassul számítógépe a kötelező frissítés után

Nemrégiben kiderült, hogy szinte az összes számítógépen veszélyes biztonsági rések vannak, ezért a Microsoft frissítést adott ki.

A Microsoft nyilvánosságra hozta, hogy milyen mértékű lassulást okoz a windowsos számítógépeknél az a szoftverfrissítés, amit minden PC-re kiküldenek a biztonsági rések kiküszöbölése érdekében - írja a HVG.

Több szakértői becslés is napvilágot látott arról, milyen hatással lesz a számítógépek teljesítményére a napokban nyilvánosságra hozott, az elmúlt 20 évben gyártott szinte minden processzort érintő hiba szoftveres javítása. Ahogy korábban írtuk, bár a lassulás mértéke a konkrét gépkonfigurációtól függ, általánosságban elmondható, hogy a már eleve lassabb régebbi (processzorral szerelt) számítógépek esetén lesz nagyobb mértékű a teljesítménybéli visszaesés – azután, hogy települ rájuk a Microsoft által mindenkinek kiküldött szoftverfrissítés.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az AMD processzorral rendelkező gépek esetén ideiglenesen leállították a kiküldést, mivel a javítócsomag telepítése után sok gép egyáltalán nem indult el.

  A Microsoft szakértői több tesztet is lefuttattak a frissítés utáni teljesítménnyel kapcsolatban, és a következőkre jutottak:

  • A 2016-ban vagy 2017-ben gyártott (Skylake, Kabylake vagy újabb) processzorral szerelt számítógépeknél egyszámjegyű teljesítménycsökkenés lesz majd megfigyelhető. A vállalat szerint ezt a legtöbb felhasználó a mindennapi tevékenysége során nem nagyon fogja észrevenni.
  • A 2015-ös vagy régebbi (Haswell vagy régebbi) processzorral szerelt számítógépeknél már jóval jelentősebb teljesítménycsökkenés lesz megfigyelhető. Ezek használói érezhető lassulással szembesülnek majd a mindennapi számítógépezés során. Akinek nem Windows 10, hanem korábbi (7 vagy 8) rendszer fut a számítógépén, annál pedig még rosszabb lesz a helyzet.
  Kommentek:

  Top 16