• Külföld
Faktor

Szállodai botrány miatt vehették őrizetbe Észak-Koreában az amerikai diákot

A Reuters hírügynökség szerint az eset amerikai szemtanúja, egy idegenvezető azt mondta, szállodai incidens miatt vehették őrizetbe Észak-Koreában Otto Warmbier amerikai diákot.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteken jelentette, hogy "ellenséges cselekedet" gyanújával őrizetbe vettek egy amerikai diákot. Ha a jelentés megerősítést nyer, ő a harmadik nyugati állampolgár, akit jelenleg fogva tart Észak-Korea.

A virginiai egyetemi hallgató turistaként lépett be az országba, de őrizetbe vették, mert a gyanú szerint a diák azzal a céllal érkezett, hogy "szétzúzza az ország egységét". Az Egyesült Államok szöuli nagykövetsége tud az esetről.

Charlotte Guttridge, az Észak-Koreában vezetett túrákat szervező, kínai székhelyű Young Pioneer Tours utazási iroda egyik idegenvezetője. Azt mondta, ami történt, Otto szállodájában történt, és szerinte nem szólt róla senkinek remélve, hogy senki nem vette észre. A 21 éves diák a phenjani Yanggakdo International Hotelben szállt meg. Már a repülőtéren volt, hogy Kínába utazzon, amikor a biztonsági ellenőrzésnél félrevonták. A turistacsoport várni akart rá, de felszólították őket, hogy szálljanak fel a repülőgépre. A gépen azt mondták Guttridge-nek, hogy Warmbiert kórházba szállították. Az utazási iroda később tudta meg, hogy valójában őrizetbe vették.

Guttridge és kollégái nem mondtak többet az ügyről, annyit jegyeztek csak meg, hogy Warmbier az ötnapos észak-koreai úton normálisan viselkedett, mint egy átlagos turista. Rajta kívül még 10 amerikai volt a csoportban - írja az MTI.

A Young Pioneer Tours úgy hirdeti magát, mint

"kalandtúra-szervező iroda, amely olyan helyekre szervez olcsó utakat, amelyektől az anyukád eltanácsolna".

Top 0