• Külföld
Faktor

Patthelyzet alakulhat ki Szlovákiában

Ha nem lesz sikeres a kormányalakítási tárgyalások első köre, vagyis Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor a Szlovák Nemzeti Párt kérni fogja az államfőt arra, hogy nevezzen ki szakértői kormányt. Ezt mondta Andrej Danko a Nemzeti Párt elnöke.

A Szlovák Nemzeti Párt elnökének kijelentése ismét egy lépéssel közelebb hozta annak lehetőségét, hogy szakértői kormány alakuljon és előrehozott választásokat írjanak ki. Ugyanis patthelyzet közeli állapot alakult ki.

Az, hogy a rendkívül meglepetéseket hozott múlt heti parlamenti választáson, minden eddiginél több, összesen 8 párt jutott be a pozsonyi parlamentbe, szinte lehetetlenné tette egy valamennyire is stabil kormány létrejöttét. Ennek oka, hogy egy új kabinet létrehozására sem Robert Fico - a választást megnyert, de annak során pozíciójából sokat vesztett - pártja, az Irány, sem pedig a választáson második legjobb eredményt elért liberálisok nem tudnak elégséges koalíciós partnert szerezni.

Hétfőn Andrej Kiska szlovák államfő Robert Ficot bízta meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével. A Ficoval való együttműködéstől azonban a Nemzeti Pártot és a Marián Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk - Néppártot leszámítva minden parlamenti párt elzárkózott, köztük elsőként a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A másik oldalon, a Richard Sulík vezette liberálisoknak ugyancsak nincs esélyük kormányalakításra, amennyiben nem tudják megnyerni koalíciós partnernek a Nemzeti Pártot, ami Andrej Dnko szombati kijelentése után szinte lehetetlennek tűnik. 

    Top 16