• Pénz
Faktor

Ezeken a helyeken nyelvtudás nélkül is több százezret kereshet

Persze a nagyobb fizetéssel nagyobb kiadások is járnak, hiszen a munka nem Magyarországon van.

Arról, hogy a kormány az egészségügyi szakdolgozók novemberre ígért nyolc százalékos béremelését előrehozhatja januárra, mi is beszámoltunk. Sőt, más ágazatokban is emelésre lehet számítani, ahogy a minimálbér is növekszik.

Az egészségügyben nagy a munkaerőhiányA Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu adatai szerint jelenleg 65 szakápolót keresnek országszerte, az ápoló kifejezésre pedig 181 találatot kapott a Pénzcentrum. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke novemberben arról beszélt, a bérek rendezése azért is kulcsfontosságú, mert óriási a munkaerőhiány a szektorban, aki teheti, elhagyja a pályát.

A kórházak orvosvezetői is a szakdolgozóhiányt nevezik meg első számú problémának. Emiatt főleg a klinikákon, a megyei kórházakban, az országos intézetekben továbbra is komoly nehézségekbe ütközik a műszakok megszervezése. Az álláshirdetések többségére sokszor hónapokig nem jelentkezik senki.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Képünk csak illusztráció.

  Képünk csak illusztráció.

  Az egyik állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal szerint egy szakápoló átlagos bruttó bére ma Magyarországon 194 857 forint. Ennek külföldön a sokszorosát kereshetik meg a magyar szakemberek. Hatalmas a kereslet a magyar munkaerőre, a hazai állásportálokon is rengeteg szakápolót keresnek külföldre. Ráadásul a nyelvtudás sem feltétel, az egyik hirdetés például OKJ 54, OKJ 55 képzettséggel, német nyelvtudással vagy anélkül keres embert, ráadásul a nyelvtanulásban is segítenek. Aki nem beszél németül, az havonta 1250 eurós, vagyis 387 ezer forintos fizetést kap maximum 120 óra/hónap nyelvoktatáson kívüli munkáért.

  Sikeres B2-es nyelvvizsga esetén a német bértáblázat szerinti legalább 2400 (vagyis 744 ezer forintos), de akár 3500 euró (vagyis 1 millió forintnak megfelelő) alapfizetést ígérnek havonta kiegészítő pótlékokkal.

  Egy másik hirdetésben bruttó 3500 eurós fizetésért keresnek embert, plusz ehhez jön még a naponta nettó 10/15 eurós úgynevezett kiküldetési hozzájárulás. Ehhez viszont elengedhetetlen  a befejezett egészségügyi szakápolói vagy ápolói végzettség és a német honosítás.

  Érdemes átgondolniNoha a 744 ezres, és pláne az 1 milliós fizetés nagyon jól hangzik, azért érdemes észben tartani, hogy az álláshirdetésekben kínált összegek a kinti kiadásokat tekintve csalókák. Egy németországi, bruttó közel 800 ezres fizetés nem annyit ér, mintha valaki Magyarországon keresne ugyanannyit. A Világbank adatai alapján a bruttó 2400 eurós fizetésért Németországban csak annyi árut tudunk vásárolni és annyi szolgáltatást tudunk igénybe venni, mint Magyarországon bruttó 410 946 forintért.  Ám ez még mindig több mint kétszerese annak, amennyit a Magyarországon dolgozó szakápolók keresnek. Nem csoda tehát, hogy nagyon sokan próbálnak külföldön szerencsét.

  Tavaly az első félév során 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért külföldi munkához hatósági engedélyt. 2016-ban pedig egész évben összesen 823 egészségügyi dolgozó kért ilyen engedélyt. Az ápolók közül a legtöbben Németországba vagy Ausztriába mentek.

  Kommentek:

  Top 16