• Sport
Maksa Mónika

Szabó Joe: az úszók nem kaptak doppingot, de verték őket

Szabó József, azaz Szabó Joe olimpiai bajnok úszó azt mondta, hogy bár doppingot nem adtak neki gyerekkorában, de volt, hogy verték az edzéseken. Széchy Tamás úszóedző módszereiről is beszélt.

A Kiss László-botrány kapcsán egyre többen szólalnak meg. Kiss ügye után volt, aki arról beszélt, hogy a gyerekeket korábban durva és illegális módszerekkel edzették, most Szabó József is megszólalt az ügyben.

Szabó Joe szerint harminc-negyven éve elfogadott módszer volt a gyerekeket testi fenyítéssel jobb teljesítményre bírni. A Borsnak azt mondta, hogy edzője annak idején apját is megkérdezte, hogy hogyan szokta megfenyíteni. Az úszó apja azonban nem tudott felelni, mert sosem emelt kezet a fiára. Ezzel szemben Széchy Tamásnak volt egy „hírhedt sárga botja”, ezzel csikarta ki a gyerekekből a jobb teljesítményt. Az úszó hozzátette, hogy ha az ember minden nap a teljesítőképessége határait feszegeti, nem feltétlenül hatásos a „Légy szíves, ússz gyorsabban!” mondat.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

    Szabó hozzátette, hogy néhány szülő kifejezetten felhatalmazta az edzőket arra, hogy verjék a gyerekeket. A gyerekekben pedig idővel feltételes reflex alakult ki, ha meglátták a sárga botot, az edzőnek elég volt csak a rajtkőre tennie azt, és ők máris jobban igyekeztek. Szabó szerint az idők változnak, ezért ma már nem történhet ilyesmi:

    Gyurta Daniék már nem ilyesféle módszerrel készülnek. És az nem igaz, hogy minket doppinggal tömtek. Semmit nem kaptunk, számtalanszor ellenőriztek minket is.

    Kiss Lászlóról április elején derült ki, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Ebből 20 hónapot töltött börtönben. A 75 éves szakember azóta lemondott szövetségi kapitányi tisztségéről, de tagadja, hogy megerőszakolta volna a lányt. A botrány kirobbanásakor aláírást is gyűjtöttek az őt támogatók. A Kiss László elleni ítélet iratait pedig zárolták. A botrány hatására az úszók szülei arról is beszámoltak, hogy a nyolcvanas években az edzők doppingot adtak a gyerekeknek és verték is őket. Gyurán János szerint a szteroidokat vitaminnak álcázták.

    Top 16