• Belföld
Faktor

Itt a tavasz, elkezdődött a felelőtlen gyújtogatás

A tavaszias időben megszaporodtak a szabadtéri tüzek. Főleg a száraz aljnövényzet és az avar jelent veszélyt, hiszen ezek könnyen meggyulladhatnak. Több helyen pedig a tavaszi kerti munkának is nekiláttak, és elkezdték égetni a zöldhulladékot.

Az idei évben eddig 430 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, és az elmúlt hétvégén is 42 ilyen eset volt. Az ilyen tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságból fakad, de ha tisztában vagyunk az égetés szabályaival, elkerülhetjük a bajt:

  • Ha az önkormányzatnak nincs külön rendelete a zöldhulladék égetésre, akkor az tilos. Budapesten például sehol sem szabad elvégezni azt.
  • A külterületi tarlóégetés és a vágott növények égetését a munka előtt 10 nappal engedélyeztetni kell a helyi katasztrófavédőkkel.
  • A tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig megfelelő mennyiségű oltóanyagról kell gondoskodni. Mindig magunknál kell tartani a tűz oltására alkalmas kézi szerszámot, és csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát felügyelni tudunk.
  • Ha szél van, azonnal el kell oltani a tüzet.
Illusztráció.

Illusztráció.

Ha megszegjük a fenti szabályokat, megbírságolhatnak minket, a büntetés 20 ezertől 60 ezer forintig terjedhet. Ha külterületen engedély nélkül rakunk tüzet, 50 forinttól fél millió forintig bírságolhatnak. Ha tűzoltóknak is be kell avatkozniuk, 20 ezer forinttól 3 millió forintra is büntethetnek minket – tájékoztatott Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.

Kommentek:

Top 0