• Krimi
Faktor

Szabadon engedhetik Kennedy gyilkosát

A kaliforniai San Diego illetékes igazságügyi szervei Robert Kennedy gyilkosának, Sirhan Sirhannak a meghallgatására készülnek, hogy megvizsgálják, feltételesen kiengedhetik-e a börtönből.

Sirhan Sirhan korábban vállalta a gyilkosságot, az elmúlt húsz évben viszont azt mondta, nem emlékszik rá, tényleg ő lőtte-e le Robert Kennedy igazságügyminisztert. A meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy elnök öccsét 1968. júniusában ölték meg Los Angeles azóta már lebontott Ambassador szállodájában, miután ott beszédet mondott. Éppen az elnökjelöltségért versengett abban az évben. A gyilkosságért a jeruzsálemi születésű, jordániai állampolgár Sirhan Sirhant halálra ítélték. Azonban büntetését életfogytiglanra változtatták, amikor a kaliforniai Legfelső Bíróság rövid időre megszüntette a halálbüntetést.

A most 71 éves Sirhan egy San Diego melletti börtönben van, és szerdán, helyi idő szerint délután jelenik meg a meghallgatáson. Azt vizsgálják, valóban baj van-e az emlékezőképességével, mert ha igen, akkor esetleg feltételesen szabadlábra helyezhetik. A férfit tizenöt alkalommal hallgatták meg, a legutóbb 2011-ben, amikor azt mondta, sajnálja, ami történt, de nem emlékszik semmire. A döntő bizottság akkor azt mondta, Sirhan nem mutatott elég megbánást - írja az MTI.

A szerdai meghallgatáson szembesíteni fogják a 91 éves Paul Schradéval, aki Robert Kennedy egyik bizalmas munkatársa volt, és a merényletkor Kennedy mellett állva ő is megsebesült. Schrade szerint akkor nem egyetlen ember lőtt.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Sirhan a letartóztatásakor azt mondta, hogy "az országomért tettem", majd 1989-ben a brit David Frostnak adott interjújában azt mondta, hogy palesztinként ellenezte Robert Kennedy Izrael-barátságát, de azóta, évtizedeken keresztül, azt ismételgette, hogy nem emlékszik semmire.

    Top 16