• Külföld

Szabad választások Mianmarban

Mianmarban november 8-án szabad választásokat tartanak. Ez az eddigi legnagyobb lépés a diktatúrából a demokrácia felé.

Forrás: Europress - Getty Images/Lauren DeCicca

Forrás: Europress - Getty Images/Lauren DeCicca

Izgatottak Mianmarban a vasárnapi választás miatt. 30 millió ember készül a 25 év óta először tartott országos választásokra. A buddhista nacionalisták és a kisebbségben lévő muszlim vallásúak feszültsége viszont megzavarhatja a választást. – írja a Reuters.com.

Utoljára 1990-ben szavazhattak a mianmariak. A Nobel-békedíjas Ang Szán Szu Csí nyert, de a hadsereg nem vette figyelembe az eredményt. SSzu Csí a következő húsz évben házi őrizetben volt. 2010-ben szabadult.

Ang Szán Szu Csí. Forrás: Europress - Getty Images/Lauren DeCicca

Ang Szán Szu Csí. Forrás: Europress - Getty Images/Lauren DeCicca

Az ő párja, a Nemzeti Szövetség a Demokráciáért (National League for Democracy – NLD) ismét esélyes a győzelemre. Szú Csí azonban nem lehet elnök. Saját maga írta alá a junta erejének megőrzése érdekében létrehozott alkotmányt. Ha az ő pártja győz és demokratikus kormányt alakíthat, Szú Csí azt mondta, hogy az új elnök mögött ő irányít majd. 1960 óta nem volt demokratikusan választott kormány Mianmarban.

Ha a választások sikeresek lesznek, a parlament negyedét akkor is eddig is ott ülő hadtisztek foglalják majd el. Az NLD-nek több mint kétharmadnyi szavazatot kell szereznie, hogy saját elnököt választhasson. Az emberek többsége várhatóan nem fog a most kormányzó Szolidaritás Uniója és Fejlődés Pártjára (Union Solidarity and Development Party USDP) szavazni. A párt a brutális diktatúrára emlékezteti őket.

Forrás: Europress - Getty Images/Lam Yik Fei

Forrás: Europress - Getty Images/Lam Yik Fei

Az embereknek csak 29 százaléka van tisztában a jelöltekkel. További aggodalomra adhat okot, hogy sok érvénytelen szavazatot adhatnak le. A szavazók listájáról ezrek hiányoznak és millióknak nem sikerült időben regisztrálniuk. Az 1,1 milliós muszlim kisebbség nagy része el van tiltva a szavazástól. A biztonság érdekében a szavazófülkékhez 40 ezer speciálisan kiképzett rendőrt állítanak.

Top 0