• Külföld
Faktor

Elegük van a svédeknek - kilépnek az EU-ból?

A Brexit lökést adott az elégedetlen tagállamoknak, amelyek sorra szakíthatják meg kapcsolatukat Brüsszellel - állítja egy svéd képviselő, aki már a Swexitről álmodik.

Peter Lundgren szerint Svédország csak úgy élhet tovább szuverén államként, ha kilép az EU-ból, amelynek tagsága egyre költségesebbé válik. A politikus több társával együtt attól tart, hogy az egyik legfőbb befizető Egyesült Királyság távozása után jó részt Svédországnak kell pótolnia a költségvetésben jelentkező kieséseket - írja az Express.

Lundgren euroszkeptikus pártja, a Svéd Demokraták jelenleg a harmadik legnépszerűbb párt az országban, de nemrég még listavezető volt. Svédországban jövőre tartanak választásokat, és ha hatalmat kapnának, Lundgrenék ki is írnák a népszavazást, melyen a svédek eldönthetnék: akarnak-e még EU-tagok maradni?

Az eredményt nem lehet még megjósolni, de egyre több svéd érzi úgy, hogy Brüsszel elnyomja és kifosztja őket – pláne, mióta felvetődött, hogy egyes tagállamok lakóit közvetlenül is megadóztatnák. Emellett sokan azt is sérelmezik, hogy az állami jogkörök sorra kerülnek át EU-s kézbe, amely lassan szuperállammá válik.

Ha azonban a svédek a kilépés mellett döntenének is, a szakítás nem lenne teljes, mivel mindkét fél tudja, hogy a kapcsolatok bizonyos szintű fenntartása mindkettejüknek hasznos. Így egy svéd kilépés esetén nem is lenne kérdés, hogy a „soft Swexitet” valósítanák meg, azaz Svédország több szálon továbbra is kötődne az EU-hoz.

Kommentek:

Top 0