• Külföld
Faktor

Botrány az állásinterjún: nem fogott kezet a nő, nem álltak szóba vele

Az ombudsman beperelt egy svéd céget, miután azért vetett véget egy nő állásinterjújának alig néhány másodperc alatt, mert vallási okokból nem fogott kezet bemutatkozáskor.

A nőt egy uppsalai cég interjúztatta volna, amely telefonos és videós tolmácsolást végez. A kézfogáskor azonban nézeteltérés alakult ki, ezért el sem kezdődött a beszélgetés. Az Európai Bíróság a múlt hónapban arról rendelkezett, hogy a munkáltatók megtilthatják dolgozóiknak, hogy látható módon vallási vagy politikai jelzéseket viseljenek a munkahelyen – semlegesnek kell lenni. Az ombudsman szerint ezt a szabályt azonban előítéletek nélkül, következetesen kell alkalmazni, és ebben a konkrét esetben a tiltás nem annyira érvényesíthető.

Ez nem történt meg.

Ez nem történt meg.

Az ombudsman szerint a döntés értelmében a semlegességet nem szabad annyira szigorúan venni olyan esetekben, amikor az alkalmazottak nem kerülnek közvetlen kapcsolatba az ügyfelekkel. Ebben az esetben pedig nehéz eldönteni, hogy mi a helyes döntés, hiszen a telefonos vagy videós ügyfelek nem találkoztak volna a problémával.

Az ombudsman a svéd munkaügyi bíróság elé viszi az ügyet és 80 ezer korona kártérítést követel – ez több mint 2,5 millió forintnak felel meg – írja a The Local.

Kommentek:

Top 0