• Külföld

Eldőlt: nem lesz garantált alapjövedelem

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérések szerint a svájciak túlnyomó többsége elutasította azt a javaslatot, hogy az ország minden állampolgárának járjon alanyi jogon havi 2500 frank, vagyis nagyjából 700 ezer forint.

A gfs.bern kutatását a svájci köztévé ismertette, és eszerint a szavazók 78 százaléka nemet mondott a garantált alapjövedelemre.

A javaslat hívei szerint a garantált alapjövedelem támogatná az emberi méltóságot. Ellenzői szerint viszont a rendszer túl drága és gyengítené a gazdaságot. A népszavazást egyébként a pártoktól és a politikától független civilek kezdeményezték. A zöldeken kívül sem más párt, sem a kormány nem állt az ötlet mellé, mert utópisztikusnak tartják - írja az MTI.

A kormány is arra buzdította a lakosságot, hogy szavazzanak nemmel. Illusztráció.

A kormány is arra buzdította a lakosságot, hogy szavazzanak nemmel. Illusztráció.

Andreas Ladner, a lausanne-i egyetem politológusa a svájci köztévében úgy nyilatkozott, hogy a svájciak reális döntést hoztak. Hozzátette, hogy a javaslat célja elsősorban csak az volt, hogy vitát gerjesszen.

Az ötletgazda Daniel Haeni, aki egy bázeli kávézó tulajdonosa, azt mondta, hogy erkölcsi győzelmet aratott:

Üzletemberként reálisan 15 százalékos támogatottságra számítottam, de most úgy fest, az emberek 20-25 százaléka is mellénk állhat, ami fantasztikus és szenzációs eredmény.

A svájciak 2012-ben már azt is leszavazták, hogy 4 hét helyett mindenkinek 6 hét fizetett szabadság járjon.

A kezdeményezésről Charles Wyplosz, a genfi Nemzetközi Monetáris és Banki Tanulmányok Központjának igazgatója azt mondta:

Ez egy régi, kicsit marxista álom, tele megkérdőjelezhetetlen jóindulattal, de közgazdasági gondolkodás nélkül.

Szerinte, ha megszűnik az összefüggés a munka és a jövedelem között, akkor az emberek kevesebbet fognak dolgozni.

A 26 éves Olivier, aki ács, úgy nyilatkozott, hogy igennel szavazott, mert akkor a szenvedélyeire összpontosíthatna, és nem kellene dolgoznia pusztán a megélhetésért. Egy másik szavazó, Stephan viszont úgy gondolja, hogy az emberek tovább dolgoznának, mert alapvető szociálpszichológiai igény mindenkiben, hogy hasznos akar lenni. Szerinte az emberek még termelékenyebbek is lennének, mintha kényszerből dolgoznának a megélhetésükért.

A kormány arra buzdította a lakosságot, hogy szavazzanak nemmel. Az ötlet megvalósítása évi 208 milliárd frankba került volna, aminek nagy részét fedezték volna a társadalombiztosítási befizetések, miután az alapjövedelem az összes jelenlegi juttatást kiváltotta volna. De a kormánynak így is évi 25 milliárdot adóemeléssel vagy kiadás-csökkentéssel kellett volna előteremtenie, hogy mindenki megkaphassa a feltétel nélküli, garantált alapjövedelmet.

A svájciak több kérdésről szavaztak vasárnap. Igent mondott a többség a menedékkérelmek elbírálásának felgyorsítására, és arra is, hogy a meddő vagy örökletes genetikai betegséget hordozó párok esetében, mesterséges megtermékenyítésnél beültetés előtt genetikai szűrésnek lehessen alávetni a magzatot. Elutasították viszont azt, hogy az állami ellenőrzés alatt álló cégeket alakítsák át non-profit vállalatokká.

Top 0