• Élet
Faktor

Egészségügyi kockázatra figyelmeztetnek: ezt okozhatja a divatos étel

A sushikedvelőket veszélyre figyelmeztetik az orvosok. A doktorok szerint ugyanis az ázsiai étel növekvő népszerűségével a paraziták okozta betegségek is megszaporodtak.

A British Medical Journal Case Reports cikkében portugál szakértők számoltak be arról, hogy hogyan kezeltek egy 32 éves férfit, akinek a belében egy parazita lárváját találták meg. Fájt a hasa, hányt és egy hétig lázas volt.

A nyers halban veszélyes dolgok is lehetnek.

A nyers halban veszélyes dolgok is lehetnek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A vérvizsgálat enyhe gyulladásról tanúskodott, a borda alatti terület pedig gyenge volt. A férfi arról számolt be, hogy nemrégiben sushit fogyasztott, ami nyers halból készül. Az orvosok szerint így került a férfi testébe a parazita. Olyan fonálféreg került a szervezetébe, amely az emberi gyomorfalon, illetve bélrendszerben élősködik. Olyankor találkozhatunk hasonló férgekkel, ha félig elkészített, vagy nyers halat, tintahalat fogyasztunk.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A portugál férfin endoszkópiát végeztek, a lárvát a belében találták meg. Az anisakiasis kórokozó előfordulása egyébkén Japánban a leggyakoribb, de a sushi terjedésével nyugaton is egyre többször felbukkan – írja a Metro.

    Kommentek:

    Top 16