• Sport

Super Bowl 50: melyik csapatnak vannak jobb játékosai?

Az NFL 50. döntőjét rendezik meg vasárnap este Santa Clarában. A két résztvevő csapat egyaránt első kiemeltként jutott be a nagydöntőbe. A Broncos a liga legjobb védelmével rendelkezik, a Panthersnek pedig a támadósora volt a legjobb az egész NFL-ben. A döntő előtt posztonként elemezzük, hogy mely csapatnak mik az erősségei és gyengéi.

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

IrányítókA Denver Broncos irányítója, Peyton Manning számtalan NFL-rekord tulajdonosa, helye már most garantált a NFL Hírességek Csarnokában. Ezek ellenére nem áll könnyű év mögötte, mert talpsérülés hátráltatta, sőt NFL-karrierje alatt először volt csere egy mérkőzésen, ráadásul doppingolással is megvádolták. Manning nagyon rosszul kezdte a szezont, az alapszakaszban 9 passzolt touchdownja mellett 17 eladott labdája is volt. Éves irányítómutatója (67,9) az egész NFL-ben a legrosszabb, ha azokat a játékosokat nézzük, akik rendelkeznek legalább 100 passzkísérlettel. Manning játékán látszik életkora és a sok nyakműtét, 39 évesen dobásaiban kevesebb erő van, és azok kevésbé pontosak. Ezek ellenére magas játékintelligenciája miatt az egész NFL tiszteli, és senki sem írja le a visszavonulás előtt álló irányítót.

A másik oldalon egy olyan játékos vezeti a Carolina Pantherst, aki 13 évvel fiatalabb, mint Manning. Cam Newton atletikus felépítésű, sokan nem is irányítónak tartják, hanem a tökéletes amerikai focistának, aki megtanult passzolni. 35 touchdown passza mellett csak tízszer adta el a labdát. Newton emellett a földön is félelmetes, fizikai erejét kihasználva képes bravúros menekülésekre, valamint hosszú futásokra is. Az idei szezonban 636 yardot futott, ezekből 10 touchdown is született. Emiatt összesen 45 TD áll a játékos neve mellett, ami a legtöbb az egész NFL-ben. Magabiztos játéka kihat pálya melletti viselkedésére, többször bírálták touchdown utáni öröme, illetve a kispad melletti magatartása miatt. Ellene szól, hogy élete első Super Bowlját fogja játszani. Ugyanakkor idén egész évben kitűnően játszott, hatalmas meglepetés lenne, ha nem őt választanák meg az MVP-nek, vagyis az év legértékesebb játékosának.

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

FutókA Denver Broncosban nincs egyértelműen megnevezett kezdőjátékos. A szezont C.J. Anderson kezdte ezen a poszton, de hullámzó teljesítménye miatt Ronnie Hillman az év végére ötvennel több labdát kapott, mint Anderson. A két futó összesen 1583 yardot és 12 touchdownt futott, ami nagy segítség lesz Manningnek a döntőben is. C.J. Anderson 4,7 yardos átlaga futásonként az egyik legjobb a ligában.

Az NFL-ben idén mindössze hét futó lépte túl az 1000 yardos határt. Ettől a mérföldkőtől Jonathan Stewart mindössze 11 yarddal maradt el, igaz az alapszakasz utolsó három meccsén sérülés miatt nem lépett pályára. Ha minden meccsen száz százalékos állapotban lett volna, akkor valószínűleg a liga harmadik legtöbb yardot elérő futója lett volna. A Carolina futója nagyon fontos eleme a Panthers támadásainak, meccsenként átlagosan 18,6 alkalommal kapta meg a labdát, ami az egész ligában a harmadik legmagasabb szám Adrian Peterson és Le’Veon Bell mögött. Stewartnak jót tett, hogy távozott a csapatból DeAngelo Williams, így biztos első számú futó lett. A döntőben is sok szerepet fog kapni.

Jonathan Stewart
Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Jonathan Stewart Fotó: Europress - Streeter Lecka/Getty Images

Elkapók, tight endekA Denver Broncos nem csak a Super Bowlt tekintve rendelkezik domináns elkapókkal, hanem az egész ligát figyelembe véve is. Demaryius Thomas és Emmanuel Sanders ellen is nagyon nehéz védekezni, és a szezon közben bemutatott hibák ellenére is mindkét elkapó 1100 yard fölé került. Ezt egyetlen másik csapat sem mondhatja el magáról. A tight end poszton viszont vannak hiányosságok, annak ellenére, hogy a konferenciadöntőben Owen Daniels két TD-t is szerzett volt. Hiába igazolta le nagy reményekkel a Broncos a 49ers korábbi játékosát, Vernon Davist, ő alig kapott szerepet.

A Panthers ezen a téren ugyan a statisztikák szerint rosszabbul áll, de Cam Newton labdáit több elkapónak osztja el egyenletesebb arányban. A szezon előtt súlyosan megsérült a csapat legjobb elkapója, Kelvin Benjamin, így ehhez a megoldáshoz kellett nyúljon a Carolina. A csapat legjobb elkapója, Ted Ginn Jr. 739 yardig és 10 touchdownig jutott, mögötte Jerricho Cotchery és Devin Funchess áll kevesebb mint 500 yarddal. Ami mégis megmentette a Panthers passzjátékát, az a tight end poszt. A számokat tekintve a liga második legjobb tight endje lett 2015-ben Greg Olsen, aki 77 elkapásból 1100 yard fölé jutott. Egyedül csak Rob Gronkowski teljesített jobban nála a ligában.

Emmanuel Sanders 
Fotó: Europress - Dilip Vishwanat/Getty Images

Emmanuel Sanders Fotó: Europress - Dilip Vishwanat/Getty Images

TámadófalakKulcsfontosságú szerepe lesz a két támadófalnak a meccs folyamán. Leginkább Peyton Manningnek van szüksége nagy segítségre, mert ha nem lesz elég ideje passzolni, akkor nehezen fognak pontot szerezni a Panthers ellen. A Denver támadófala az év során több felállásban is játszott, kérdés, mennyire sikerült összeszokniuk a döntőre.

Cam Newton fala a várakozásokhoz képest jól teljesít, de ha végül összeomlik a zseb, akkor sincs veszve minden Cam Newton mobilitásának köszönhetően. A Panthers fala futásnál és passzjátéknál is jól teljesít, gyenge pontja a fal két szélén álló két tackle lehet. Náluk fontos cél, hogy a Denver félelmetes passzsiettető játékát megfékezzék.

VédőfalakFontos megjegyezni, hogy a két védőfal között jelentős különbség van, mert míg a Broncos 3 védőfalas felállásban játszik, mögöttük 4 linebackerrel (3-4), addig a Carolina Panthers pont a másik sémát alkalmazza. Az ő védőfalukban 4 ember található, míg mögöttük általában csak három linebacker áll (4-3).

A Denver Broncos fala a liga egyik legjobbjának számít, a két szélső falember, Malik Jackson és Derek Wolfe nem csak futás ellen jók, de olykor még a zsebet is összenyomják. Közöttük általában Sylvester Williams rombol hatékonyan. A védőfalban emellett sok leütött labda is van, így az alacsonyabb létszám ellenére nehéz tartani ezt a hármast. A Broncos védelme átlagosan 83,6 futott yardot engedett meccsenként, az a harmadik legjobb adat a ligában.

Fotó: Europress - Justin Edmonds/Getty Images

Fotó: Europress - Justin Edmonds/Getty Images

A Carolina Panthers védőnégyese első ránézésre nem rendelkezik sztárokkal, de Kawann Short és Star Lotulelei is kimagasló teljesítményre képesek, a legjobb falemberek közé tartoznak. Ezt jól mutatja, hogy a Broncos futás elleni védelme mögött szorosan ott van a Panthers védelme is, ők 88,4 yardot engedtek mérkőzésenként. A fal szélén Charles Johnson és Kony Ealy próbál nyomást helyezni az irányítóra, Jared Allen játéka egyelőre kérdéses.

LinebackerekA védőfal felállása miatt a linebackerek funkciója is alapvetően megváltozik. A Denver Broncos csapatánál a két szélső linebacker, Von Miller és DeMarcus Ware az irányító siettetésért felel, és ezt kiemelkedő színvonalon teszik, a liga legjobbjai közé tartoznak mindketten a posztjukon. A két belső linebacker, Brandon Marshall és Danny Trevathan jól egészítik ki egymást, előbbi a futás ellen hatékony, míg Trevathan többször is oldott már meg egy az egyben jól passzvédekezést, akár futó, akár sokadik számú elkapó ellen.

Bár a Denver Broncos linebacker sorában nehéz gyenge pontot találni, de még talán náluk is jobb a Panthers egysége. Luke Kuechly a liga talán legjobb védője, kiemelkedően játszik egész évben. Mellette Thomas Davis törött kézzel is játszani akar a döntőben, ő is egyértelműen elitnek számít a maga posztján, de az újonc Shaq Thompson is összehozott 50 szerelést a szezon során.

Fotó: Europress - Grant Halverson/Getty Images

Fotó: Europress - Grant Halverson/Getty Images

Defensive backekA Denver Broncos cornerback poszton kiemelkedik a ligából, mind Aqib Talib, mind Chris Harris Jr. posztja legjobbjai közé tartozik. Mivel ez a két játékos valószínűleg egy-egy elkapót fog őrizni a meccsen, így majd kulcsszerep juthat – ismét – Greg Olsennek a pálya belső részén. A két cornerback teljesítményéről mindent elmond, hogy meccsenként átlagosan 221 yardot passzoltak a Denver ellen, és összesen 19 touchdownt kaptak a levegőben. Előbbi a legjobb, míg utóbbi a második legjobb mutató a ligában. A két corner munkáját T.J. Ward és Darian Stewart segíti megbízhatóan a safety pozícióban, igaz a Broncos a játékok kétharmadában inkább három cornerrel játszik, ilyenkor általában Bradley Roby van a pályán.

Fotó: Europress - Doug Pensinger/Getty Images

Fotó: Europress - Doug Pensinger/Getty Images

A Panthers védelmének ez a része kevésbé jó, de ezek ellenére itt található Josh Norman, aki talán a liga idei legjobb cornerbackje volt kilenc interceptionnel, ő is esélyes az év legjobb védője díjra. Emiatt Manning valószínűleg a másik irányba fog passzolni, ahol a Super Bowl legkisebb játékosa, Robert McClain fog őrizni egy Broncos-elkapót. A safety poszton Kurt Coleman és Roman Harper segíti őket, amely egység a csapat gyenge pontja lehet. A Panthers meccsenként 253,4 passzolt yardot engedett az alapszakaszban meccsenként, amivel a középmezőnyben helyezkedik el.

Top 0